Подай сигнал

Страх от наводнения тресе ул. „Марагидик“

Пловдив

от Руслан Йорданов 557 прегледа 0

Страх от наводнения тресе ул. „Марагидик“

Уличните ремонти превърнаха в кошмар живота на обитателите на пловдивската ул. „Марагидик“. Тя започва до най-почетното място на античния град - Източната порта на Филипопол, а днес е строителна площадка, чийто край не се вижда.

„Преди ремонта тук имаше шахти за събиране на дъждовните води на всеки 15 м. Строителите ги махнаха и забравиха да сложат нови. Страх ни е, че при проливен дъжд водата няма да има накъде да се оттича и ще се наводним“, казва Роман, фотограф на свободна практика. Двата му гаража на №4 стоят блокирани вече месец и половина.

„Още по-лошото е, че когато загребваха паветата с багери, потрошиха и шахтите на каналите за извеждане на обратните води. Ако възникне проблем, няма просто да се наводним, а ще се удавим във фекалии“, гневи се неговият съсед Емил. Двамата са категорични, че майсторите са си оставили ръцете.

На съседната къща имаше пожарен хидрант - кран, от който пожарната се снабдява с вода при гасене на възникнал пожар. Хидрантът е изчезнал, на стената виси само знакът. Малко по-надолу по улицата пък има спирачен кран, с който при теч в някоя къща или спукване на тръба се спира водата, за да не стане наводнение. Той също е бастисан при мащабния ремонт. Живеещите на „Марагидик“ имат и друг проблем - корените на някои дървета бяха отрязана за прекарване на кабели от едната им страна, а от другата - за новите тротоари. Хората се притесняват, че някои от дърветата могат да паднат върху къщите им. Един от осветителните стълбове на улицата също подозрително се е кривнал при ремонта.

Опустошиха ни, разкопаха всички улици в квартала още през септември, а все още нито една не е завършена, недоволства месарят Хайри Рашидов. Заради блокираните улици оборотът на неговата месарница е паднал наполовина. Всеки ден той стига до магазина по различни пътища, според това къде работят машините. Някои от неговите доставчици обаче отказват да го снабдяват с месните деликатеси. Пред месарницата зее огромен ров. „Тази дупка седем пъти я изкопават и заравят, за да прокарват различните комуникации“, чуди се Хайри.

Голям проблем са и течовете. При изкопните работи багерите късат водопроводи и често целият квартал остава без вода, докато подменят повредения водопровод. От перманентните строежи пострада и съседното училище „Любен Каравелов“. Част от оградата на школото бе съборена и не е ясно какво ще се прави там. Децата са принудени да лавират по улицата между огромните машини, да газят в прах и кал на връщане от училището.

Заради блокадата учителите паркират автомобилите си пред жилищни блокове. След часовете един от даскалите заварил колата си с нарязани гуми. Агресията между собствениците на автомобили стига до опасни нива. От седмици някои не могат да извадят колите си от гаражите, други пък не могат да стигнат до домовете си. Всеки паркира където му падне и започва да пречи на останалите.

Коментари