Стотици автомобили на протест срещу цените на горивата в Смолян

Стотици автомобили излязоха в 15 часа днес в Смолян на протест срещу цените на горивата. Те се организираха в група във Фейсбук и поискаха официално разрешение от община Смолян за протеста, но им бе отказано шествие. Мотивът на кмета на община Смолян и Областно пътно управление бе, че ще пречат на движението и гражданите в областния град, използвайки републиканската пътна мрежа. Със своя заповед кметът на Смолян разреши протеста да се състои пред сградата на общината и театъра.

Въпреки мястото, посочено от Мелемов, те се събраха с автомобили на входа на града на разклона за Пампорово и Девин. Обяснението на един от организаторите, Юлиян Омбашиев, бе, че не правят шествие, а просто събират хората, които не знаят, че протестът ще е на центъра на града. След това с надути клаксони, трикольори по автомобилите и развяти от прозорците и надписи "Протест" те преминаха по главния булевард "България". Имаха намерение да демонстрират, като обикалят няколко пъти пред общината с автомобилите, но полицаите отбиха движението. Протестът се премести на ларгото на града и премина пеша.


"Около 1000 души заявиха участие в протеста от Смолян, Рудозем, Мадан и региона. Няма политическо участие в организацията на протеста. Повечето сме млади хора, на 20 -25 години. Протестираме основно против високите цени на горивата, данъците и застраховките на автомобилите. Не искаме оставки", каза главният организатор, Емилиян Шехов.


"Протестираме за ниските доходи, за високите цени на горивата, което е основната причина да се вдигнат цените на храните и лекарствата. За ниските доходи на пенсионерите. За майките с болните дечица, които нямат никаква подкрепа, въпреки че протестират толкова време.Протестираме срещу всичките глупости в тази държава. Надяваме се някой да ни чуе от по-високите постове. Тръгват на протест повече младите хора, старите някой трябва да ги поведе. Младите не правят компромис повече. В повечето градове миналата седмица, на 11-и, повечето участници бяха млади хора.

Във Фейсбук 300 души заявиха, че ще дойдат. Има хора, които искат, но няма да дойдат, защото нямат възможност да се предвижат с автомобили. Аз работя, имам доходи. Но с тези доходи и с тези сметки - заради това, че вдигнаха гражданската отговорност, такси и другите неща, с месечен доход от 800 лева няма как да се издържаш, а ако имаш семейство - съвсем", коментира и Омбашиев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?