Подай сигнал

Стопани в Белозем: Не искаме да убиваме прасетата! ВИДЕО

Видео

от ЯНИЦА МАРОВА 7549 прегледа 0

Африканската чума по прасетата в пловдивска област и последвалите мерки на държавата за евтаназиране на животните предизвика паника сред местните. В Белозем, където се намира най-големият свинекомплекс, хората не искат да умъртвяват животните, които отглеждат в дворовете си.

Въпреки това са готови, ако се наложи, да прибегнат до мярката. По думите им това обаче ще доведе до финансови и хранителни загуби за домакинствата. Причината – свинете още не са достатъчно угоени. Докато при някои животните са по 30 кг., то при други вече са успели да стигнат по 80 кг.

Семейство от Белозем споделя, че повече от 30 г. гледа прасета и животните никога не са страдали от заболяване. "Нашите прасета сме ги взимали от свинекомплекса. Те са взети да се заколят не сега, а декември, когато поотраснат и станат 130 кг.", обясни Кирил Кавалов.

По думите на кмета на Белозем, хората са предупредени за мерките, които трябва да предприемат. Това обаче не означавало, че някой няма да се опита да укрие добитъка си. Вече дори имало запитвания дали ако хората закарат прасетата си в Раковски, ще успеят да ги спасят.

Фотограф: Атанас Кънев

Коментари


Басии да можеше и селяни да няма в Пловдив... ВРЪЩАЙТЕ СЕ ПО СЕЛАТА ДА СИ ГЛЕДАТЕ ПРАСЕТАТА!

И аз се чудя защо и казват "африканска", след като на този континент и особено в северната и западната му части свинското не са препоръчителни. Чумата удари свинете в Румъния, България, прибалтийските страни - все такива, далечко от Африка, но близичко до гнусната ПУТКИНОВСКА ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО

Чумата идва от русия от там са и всики беди за България

Прост народ слаба държава за едно прасе селянина ще зарази всичко но него не го интересува другия

Абе стига вече с тези, глупости, чума та чума, чумата е в хората, от омраза и завист, не могат да гледат айде, боклуците му шибани, ще накарат хората умишлено да си избият животинките

Ами не ги убивайте те сами ще умрат само, че преди това болестта и заразата ще се разнесат още повече, пък и вместо във фризера прасетата ще са на боклука, дръжте си ги чугунени глави

Където ги избирате от тях почнете и със чорбаджиите свършете!

Убийте свинете,защото штени заразят има и малки деца.можем да умрем.и никакви пари за тези болни свине,дори трябва глоба на тези които имат свине.

Убийте свинете,защото штени заразят има и малки деца.можем да умрем.и никакви пари за тези болни свине,дори трябва глоба на тези които имат свине.

Аз сашто имам свине,и сам за убиването на свинете,заштото вав противен случай,ште уморим хората..по добре е да убием прасетата.Й не искаме никакво обештетение от даржавата.даржавата си има достатачно далгове.

Iskate ne iskate,koi vi popita vas kakvo iskate vie ste kato ovce! Edna ot nai splotenata selskostopanska obshtnost e pokrai plovdiv,vie mislite che zaradi prasencata imate griji no az vi kazvam che ne e taka. Sega dokato se valnuvate chumata sprq da raboti. Predi vreme i rakiqta podlepiha.

Е в парламента! Незабавно трябва да се избият 240 свине!

Zasto Samo v bg ima bolesti a ne v razvita evro darja a?

Ама искаш да ядеш мръвка нали?

Ем и аз не искам селяни да живеят в Пловдив ама тва е положението!