"Столипиново" пита: А булевард "Бойко Борисов" кога?

И други неудачи за кръстниците на пловдивските улици

Къде живееш? - На Гроздовия пазар. Така пловдивчани продължават да наричат емблематичния площад в старинната градска зона южно от Дановия хълм. За налагането на новото име "22 септември" не помогнаха нито решението на Общинския съвет, нито Колоната на независимостта в градинката, нито патриотичните настроения на градските управници, инициирали промяната. Така е, когато местните управници бъркат градостроителството с политиката и се поддават на пристрастията си, опитвайки се да оставят своята следа в хилядолетната история на Пловдив. Нагледахме се на това по време на соца, когато всички важни места бяха прекръстени на комунистическите вождове. Случи се и след това, когато на власт дойдоха демократите и монархистите. Всъщност тенденцията има своите корени още от годините след Съединението. В онези времена властта опитала да изкорени османските названия от градската топонимия. И тогавашните кръстници обаче се оказали пълни неудачници, а пловдивчани и до днес предпочитат Бунарджика пред Хълма на Освободителите. Преименуването на улиците и площадите е мода, по която се увличат всички управници. Така например преди шест години Спас Гърневски, тогава общински съветник, а сега депутат, се опита да прекръсти ул. "Мадара" в "Армения". Предложението му до Общинския съвет обаче не мина заради  бурната съпротива на жителите на квартала. Хората не искат да се сменят имената на улиците не само защото са привързани към тях, но и поради простата причина, че това означава смяна и на личните документи.

Епохата на последното голямо покръстване, започнало след Десети ноември, явно отмина. Тогава в града, прочут като синя крепост, не остана нито едно име на партизанин или друг комунистически функционер.   Бул. "Георги Димитров" стана "Цар Борис III Обединител", бул. "Димитър Благоев" - "Източен", ул. "Комсомолска" - "Младежка", пл. "Йорданка Чанкова" - пл. "Ст. Мушанов", ул. "Любен Каравелов" - "Княз Александър I", ул. "Райчо Кирков" - "Димитър Талев", "Малчика - "Свобода".

Бул. "Москва" беше преименуван в "България", а "Кишинев" - в "Хаджи Димитър". Бул. "Санкт Петербург" се роди, след като това име си е върнал руският Ленинград.  Много спорове в Общинския съвет се водеха за бул. "Никола Вапцаров", но името на големия поет се запази въпреки политическите страсти. Появиха се нови лидери и герои. На името на USA президент Удроу Уилсън беше удостоена уличка в "Източен" между Цариградско шосе и "Кедър", а сред гражданството в "Столипиново" по едно време се роди и революционна идея - основната улица в махалата да се прекръсти на "Бойко Борисов", та дано името хване дикиш и премиерът да заповяда да им оправят тротоарите и асфалта.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?