Подай сигнал

Столица на културата е шанс за икономически и културен ренесанс

Древният италиански град наброява едва 60 000 жители, но всички те се гордеят със своята независимост

Интервю

от Даниела Арнаудова 465 прегледа 0

Д-р д-р Веселка Христамян е известен лицево-челюстен хирург и преподавател в МУ-Пловдив. Като член на Лайънс клуб „Евридика” заедно с още 14 дами от клуба тя посети италианския град Матера. Пловдивчанките имат специална покана за посещението си от местния Лайънс клуб „Бувете”, лично от председателя му Леонардо Монтемуро. Целта на пътуването им е да споделят своя опит, за това какво прави организацията им в Пловдив в името на благотворителния девиз на Лайънс клубовете - "Ние служим". Това съвпадна и с възможността да се види подготовката на Матера за Европейска столица на културата през 2019-а.

Каменният град, в който Мел Гибсън снима култовия си филм „Страстите Христови“, бе избран за партньор на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019-а.

- Д-р Христамян, какво научихте за Матера от това пътуване? С кое ви изненада този изумителен древен град?

- Това, което искам да попитам и читателите ви - знаете ли, че всъщност Матера е един от най-древните триголидски градове в Европа. Това са праисторически градове, в които има следи от човешка и стопанска дейност на около 9000 години. Вторият подобен е Гладес в Испания. Бях впечатлена, че такъв малък град като Матера в средните векове е наброявал повече от 20 000 жители, независимо от мизерните си условия за живот. Тези хора обаче не са напускали региона си. В момента Матера има около 60 000 жители. Матеранци се гордеят със своята древна култура и със сегашното развитие и разрастване на града си.

- А как се отнасят италианците към регион Пулия (Базиликата), в която Матера е една от двете провинции?

- Само преди 20 години са го наричали „срамното петно на Италия” заради бедността. Целият район Пулия дълги години страда от липсата на икономически потенциал. Има добре развита градска инфраструктура. Може би точно затова Матера бе предложен за Европейска столица на културата.Това е един намек за Ренесанса на региона и неговия икономически и културен шанс да се възроди отново. Тези хора и днес искат да докажат на света, че могат да оцеляват и да съществуват като достойна нация.

- Пловдив и Матера - как двата града се подготвят за събитието Столица на културата? Къде са разликите?

- С дамите от Лайънс клуб „Евридика” имахме среща с представители на едноименния клуб. Г-н Р. Рандацо например участва в градската управа. Той ни разказа доста за подготовката на Матера. За нас ще е интересно да проследим кой от двата града ще спечели наградата „Мелина Меркурий” през 2019-а. Вярвам, че Пловдив има по-добрия шанс.
От 1993 г., по инициатива на тогавашния кмет Салваторе Дуче, много известни личности са поканени и посетили града. Благодарение на кампанията Матера става част от световното наследство на ЮНЕСКО. Днес тези хора са "културните посланици" на града. Този факт носи огромни ползи на Матера и дава тласък в развитието му, включително и за избора му за Европейска столица на културата.

- Как се развива днес старата част на града?

- Особеното при Матера е, че е съставена от три части - две старинни и една съвременна. Старата част, т. нар. „саси“ (Sassi di Matera - Камъните на Матера), включва Сасо Барисано (Sasso Barisano), това е лабиринтът на каменния квартал Сасо Кавеозо (Sasso Caveoso). Втората е по-старата част на града - там навремето първите заселници живеели в издълбани в меката скала пещери. Смята се, че хората са се нанесли в района още преди 9000 години и са били едни от най-старите заселници на днешната територия на Италия. Дори се говори, че някои от къщите-пещери се ползват и до днес. В момента градската управа възстановява инфраструктурата в тези територии на града. Разликата с Пловдив е, че нещата протичат планово - първо реставрират целия квартал, а не отделни обекти от него. Това, което се вижда, е, че улиците им са възстановени, пътните артерии - обновени, пълно е с артинсталации и прекрасно поддържани зелени площи. Научихме, че около 600 млн. евро са вложени в доизграждане на автомобилни пътища и второ малко летище. Понеже почвите не позволяват да се поддържа железопътен транспорт. Всичко това осигурява бързо и удобно придвижване към града от всички точки на света.

- Доколко италианците са ангажирани с каузата да поддържат старите си сгради?

- При реставрацията на тези къщи материанци са дали шанс за участие на свои граждани. Хората са възстановили много от тях и са ги превърнали в хостели. Някъде със свои средства и усилия, но повечето с помощта на финансиране по европейски проекти. Именно в тези малки къщи усещаш най-силно духа и традициите на града, гостоприемството и топлотата на хората, които те посрещат. Собствениците на такива домове с удоволствие стават гид на туристите по време на престоя им.

Ето как - умно и далновидно - местната управа се е погрижила гражданите да имат свое препитание. Приятно за окото е да видиш още добре оформените пространства, реставрираните църкви, музеите. Навсякъде са поставени лесно разбираеми информационни табели. Около всеки обект има изграден малък информационен център, където те посрещат млади хора, вероятно доброволци. Всеки турист може да получи бутилка с вода, а младежите го развеждат и му разказват за обекта. Така ангажират младите. Създават им чувство за гордост, че са избрали да останат и живеят в града си.

- Как участват гражданите в подготовката на Матера за Европейска столица?

- Впечатляващо за мен е, че за развитието на събитието Европейска столица на културата 2019 са привлечени много обществени организации. Една от тях е и местният Лайънс клуб "Матера". Участието на клуба се изразява в това, че са дарили два паметника, които вече са монтирани и посрещат гостите на Матера. Бих казала, че това е идея за подражание. Препоръчвам я и на "Фондация 2019". Нека помислят и поканят повече пловдивски организации да помогнат името на Пловдив да остане в историята като една от най-успешните европейски столици през 2019 г.

- Какво представлява въпросната пластика?

- Избрали са да направят скулптура на майстор ковач. Това е майстор на съдове за готвене и той упражнява занаят, много типичен за региона. Друга инициатива, подкрепена от управата, е, че в малките магазинчета се продават предимно стоки и продукти на местни производители. Матера се слави със своята биоикономика, която е особено активна през последните 15 години. И вече дава резултат. Тук и в околностите се произвеждат специални зърнени продукти, с които матеранци правят вкусната си паста “Материана” и специфичния си черен хляб. Така че за тях е въпрос на гордост да подкрепят родните си производители. По този начин дават възможност на хората да остават в града си, да намират препитание в него и да не емигрират.

- Много се говори за новото лого на Матера. Защо го промениха?

- Логото им, което спечели кандидатурата на Матера, се базира на материалния елемент. То изобразява каньона, създал уникалния скален релеф и древния град. По решение на организаторите логото за 2019 г. ще е различно. Така местните хора показват развитие на концепцията си и дават израз на новия си девиз - „Отворено бъдеще”. В логото, под формата на 5 различни ярки квадрата, матеранци влагат тези свои базисни разбирания, които са жизненоважни за развитието на тяхното общество в бъдеще.

Коментари