Стойките правят първи национален събор на каба гайдата

Национален събор на каба гайдата се подготвя от инициативен комитет да се проведе тази година в Стойките. На заседание през уикенда в смолянското село се взе решение първия събор на каба гайдата да се проведе на 22 и 23 септември.

Националният събор се организира от НЧ"Пробуда 1903" - с. Стойките в партньорство с държавни институции. Председател на организационния комитет е председателят на читалището Мария Кисьова, дългогодишен ръководител на гайдари

"Идеята се роди по време на празниците на Смолян, когато откривахме паметника на Апостол Кисьов - създател на оркестър "100 каба гайди", ФА "Родопа", ансамбъла в с. Стойките. Дните, в които ще се провежда празника, са 22 и 23 септември, в Стойките, в местността "Потока". Там се провежда и празника на селото. Първият ден ще има официално откриване, поднасяне на цветя на паметника на Апостол Кисьов, откриване на изложба и представяне на книгата на Никола Дамянов. След това ще има концерт на ансамбъл "Борика" - с. Стойките, сборен гайдарски оркестър и ФА "Родопа". На другия ден изява ще имат гайдарите", съобщи Веселина Бабаджанкова.

В края на миналата година в Стойките бе открит бюст-паметник на Апостол Кисьов със звука на над 70 каба гайди.

Кой е Апостол Кисьов

Обединителят на родопските гайди, както наричат основателя на Ансамбълът за автентичен фолклор към читалището в родното му село и оркестър „100 каба гайди”, си отиде преди 10 години. Създателят на първите гайдарски сюити на Детско-юношеския ансамбъл в Смолян „гледа“ завинаги към читалището в селото, откъдето е започнал да създава оркестъра.

Бюстът е поставен така, че под него с композиция от камъни се оформя голям паметник, а до него и чешма във формата на гайда. Инициативата за паметника била подета от ръководителя на "101 каба гайди" Костадин Илчев, който събра 333 каба гайди за рекорд на Гинес.

С гайдаря от състава Ангел Каравланов от Чокманово първо смятали да се направи барелеф и заедно с кмета на селото Георги Георгиев намерили място за монумента. Каравланов извайва бюст-паметника на Апостол Кисьов от гранит. Идея за надпис на камъните „Песента и човекът се раждат заедно“ дава основателят и дългогодишен директор на Историческия музей в Смолян Никола Дамянов. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?