Стоилов - секретар и приятел на княз Батенберг

Константин Стоилов е най-младият член на „депутацията”, която връчва на Александър фон Батенберг (1857-1893) акта за избирането му за български княз през 1879 г. 

 Батенберг е силно впечатлен от младия юрист - допирни точки между двамата са младостта, европейското възпитание, сходните  възгледи за държавната уредба на България. Стоилов придружава младия княз при представянето си в европейските кралски дворове във Виена, Берлин, Париж, Лондон, Рим.

Пътуването позволява на Стоилов да завърже контакти с европейския елит и да се ориентира в становищата на Великите сили, за които българското единство е последна грижа. 

След пристигането си в България князът назначава пловдивчанина за свой личен секретар. През т. нар. Режим на пълномощията 1880-1883 г. Константин Стоилов оглавява и политическия му кабинет.

Двамата запазват приятелските си отношения и след абдикацията на Батенберг през август 1886 г. Стоилов става кръстник на двете деца на бившия монарх - Крум-Асен (1890-1965)и Вера-Цветана (1893-1935), често гостува на семейството в Грац и Дармщат. През ноември 1893 г. тленните останки на Батенберг са пренесени в София. А като премиер Стоилов поема инициативата за построяване на мавзолея, в който през 1898 г. Батенберг е погребан тържествено.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?