Старият моряк акостира в шведска плевня

Проектът Killer Whale е вдъхновен от старите скандинавски стопански постройки

Традиционните шведски плевни вдъхновяват архитектурното студио от Гьотеборг “Борнщейн & Лукфорс Архитектс” да създадат тази модерна къща за запален ветроходец и неговите две деца. Дървеният куб, боядисан в керемидено червено, е място за бягство от големия град. Той е построен на брега на морето. Малката къща е наречена Killer Whale - на името на яхтата на клиента на “Борнщейн & Лукфорс Архитектс”. 

На мястото на къщата за почивка е имало ферма от 19. век. Тя заедно с прилежащата  плевня изгоряла при пожар. Точно това вдъхновило архитектите да създадат проект в този вид. Къщата е като паралелепипед, а вътрешното  пространство е раздвижено на три нива. Второто и третото се застъпват. На първия етаж има дневна със сервизни помещения и малка камера за четене, която е вдъхновена от моряшките койки. На второто ниво са двете спални за децата. Също като финландците шведите са разбрали, че спалните трябва да са уютни и да са малки - в тях не трябва да има нищо повече от легло и бюро. Точно с такъв размер са детските във вилата Killer Whale.

На третото ниво, което е само на метър над плочата на второто, е спалнята на стария моряк. Целият дом е покрит с полиран бетон. Мебелите или са сиви, или са оставени в естествения цвят на иглолистното дърво.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?