Старият град без WC

Чужденците са принудени да се крият в изоставените къщи, за да се облекчат, или се молят за достъп до тоалетните в малкото оцелели заведения

В Стария град няма достатъчно обществени тоалетни за чуждите туристи. За това сигнализират постоянно живеещите в архитектурния резерват пловдивчани. „Тоалетните за туристите са голям проблем. Гледам всеки ден как пред нас минават групи и някои се озъртат и влизат да се облекчат в необитаваните къщи край Хисар капия. Срамота е за града”, разказва Таня Магърдичян. Тя живее на „Цанко Лавренов” - улицата, по която пристигат групите от пл. „Александър Малинов.

В резервата има една обществена тоалетна, която е зад „Конюшните на царя”. Тя обаче не е добре обозначена. Така туристите не подозират за съществуването и търсят скрити места, за да се облекчат. „Мъже и жени влизат на групи в дворовете на изоставените къщи! Не може ли да се поставят химически тоалетни на няколко места и да се реши въпросът”, пита г-жа Магърдичян.

В кметството на „Централен” признаха, че до момента не са се занимавали с този деликатен проблем. „Трябва да го обсъдим и вероятно да сложим някакъв тип химически тоалетни като в Капана. Трябва обаче да се спази архитектурният стил. Другият начин е да сложим тоалетни в Информационния център на ул. „Цанко Лавренов”, каза арх. Петър Петров. Според него туристите трябвало да бъдат предупреждавани, че тоалетни има само на Източната порта и до Конюшните.

Друг проблем за гостите на резервата са неравните тротоари и разместения калдъръм. Силните порои са отнесли пясъчната спойка между камъните в Стария град. На много места фугите между тях са оголени напълно и са много дълбоки. На други пороите са разместили блоковете и настилката е станала опасна за ходене. От "Централен" обещават да пуснат доклад за пренареждането на камъните.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
@

@

11.07.2019 | 20:12

Стария не е толкова голям, туристите могат да постискат, а тоалетните да се направят в Капана. По-точно да се възстановят. Капана и без това си е кенеф. В резервата - БЕЗ КЕНЕФИ.

Отговори
2 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?