Подай сигнал

Старците от Сушица със Златна маска на "Сурва 2018"

Деветчленно жури оценяваше игрите на 58 кукерски и 44 сурвакарски формации от цялата страна

Регион

от Цветана ГЕОРГИЕВА 676 прегледа 0

Старците от Сушица със Златна маска на "Сурва 2018"

Старците на карловския квартал Сушица грабнаха Златната маска на фестивала на маскарадните игри в Перник „Сурва 2018” година. Деветчленно жури начело с проф. д-р Георг Краев оценяваше игрите на 58 кукерски и 44 сурвакарски формации от цялата страна.

45-те кукери от Сушица приковаха вниманието на публиката и на журито. Формацията се водеше от нейния ръководител Георги Андонов. Невероятната мелодия на звънците и хлопките им гони зимата, пробужда природата и оповестява началото на земеделския труд през пролетта. Всяка година, когато чуят звъна на хлопките, в Сушица казват „Старци дрън, дикел /б.а. - мотика/ вън!". Така те обявяват началото на земеделската работа на полето.

Най-малкият участник в грута на Сушица на фестивала на маскарадни игри в Перник бе 8-годишната Христина Ботева. Формацията е от две групи - белогащи и баджаци. Първите са облечени в панталони и риза от бял памучен плат, качулките им, наричани от местните кюлафи, са богато украсени, а върху тях от поколение на поколение вече хилядолетия се предават знаци и символи от древните траки. Най-разпознаваем от тях е на слънчецо. Около кръста си връзват нечетен брой хлопки - 13, 15,17. Баджаците са с панталони от кожа на дългогосмест козел, носят бяла риза и черен сукман, а около кръста си завързват по 5 звънци.

Старците, както в Сушица наричат кукерите, носят не само духа на древните тракийските ритуали, но през хилядолетия са се запазили начинът на обличане и украсата на маските, знаците, които се поставят върху тях, както и уникалният танц.

Когато старците на Сушица танцуват, те следват определена стъпка, нейният ритъм създава мелодията на звънците и хлопките, която е неповторима, разказват местните пазители на традициите.

Всяка година към формацията на старците в Сушица се включват и нови попълнения момчета и момчета. И малките, и големите старци пазят много грижливо своите костюми. А когато се наложи ушиването на нов, той задължително повтаря в най-малки детайли по-старите костюми на предците.

С награди и отличия от „Сурва 2018” се върнаха кукерските състави на още няколо села в Карловска община. В раздел „Награда за обучение в традицията” с бронзов медал бе отличена кукерската група на Климент. Специалната награда на кмета на Перник получиха кукерите от село Васил Левски. Формацията на Домня пък бе удостоена със специалната награда на областния управител на Перник.

Коментари