Подай сигнал

Станишев призова Нинова да не бави евролистата

България

от Руслан Йорданов 1123 прегледа 0

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев призова партийното ръководство час по-скоро да бъде определи листата на БСП с кандидатите за Европейския парламент и те да започнат предизборната си кампания. „ГЕРБ с последни усилия на администрацията удържат дигата на народното недоволство. Имаме всички условия да победим ГЕРБ на евроизборите. Ако успеем, ще предизвикаме и предсрочни парламентарни избори и ще се представим силно на местния вот през есента“, изтъкна Станишев пред областния актив на соцпартията в Пловдив.

Лидерът на ПЕС направи отчет за мандата си в Брюксел заедно с останалите трима червени евродепутати – Георги Пирински, Петър Курумбашев и Момчил Неков. Срещата, която откри областният лидер Георги Гергов, се провежда в Палата 7 на Международния панаир.

Призивът на Станишев към Нинова идва на фона на изострената конкуренция между социалистите за номинации и водачество на листата. Неофициално председателката залага на двама от червените депутати – Елена Йончева и проф. Иво Христов. Вътрешнопартийната опозиция пък се опитва да се консолидира зад Станишев, който досега е спечелил най-много номинации от основните и общинските партийни организации.

Корнелия Нинова изненада всички с оригиналната процедура по подреждането на листата. Пленум на Националния съвет ще определи водача на евродепутатите на БСП на 17 март. Останалите кандидат-депутатски места ще бъдат гласувани на друг пленум на 7 април. По този начин соцпартията ще тръгне в кампания едва петдесетина дни преди евровота на 26 май.

В словото си пред пловдивските социалисти Станишев изтъкна своите и на другите трима евродепутати заслуги. Сред тях той открои младежката гаранция, която позволи на милиони млади хора от ЕС да започнат прилична работа или да получат допълнителна квалификация. Евросоциалистите лансираха и „детската гаранция“, за която Брюксел ще отдели близо 6 млрд. евро.

Сред другите успехи са промяната в Дъблинския регламент за приема на бежанци в Европа, съпротивата срещу пакета за мобилност, който засяга интересите на българските превозвачи, пресичането на опитите за орязване на кохезионните фондове, премахването на двойните стандарти за храните и създаването на нов европейски орган по труда.

Георги Гергов изрази притесненията си, че за пореден път събитията минават покрай БСП без партията да разбира какво се случва. „Крайно време е да разберем какво правим“, отсече той.

Коментари