Подай сигнал

Средната заплата стана 3000 лева: ето в кой сектор

Бизнес зона

от Екип Марица 30944 прегледа 0

Средната заплата стана 3000 лева: ето в кой сектор

Въпреки че все по-трудно намира хора, българският бизнес продължава да създава работни места. Армията на трудещите се у нас за година се е увеличила с 48 500 души. "Данните за развитието на пазара на труда през първото тримесечие на 2019 г. могат да бъдат описани като положителна изненада на фона на неубедителния край на миналата година", коментира анализ на Института за пазарна икономика. Това, че работят повече хора, има реално отражение - икономиката отбеляза добър ръст от 3.4% за първото тримесечие, пресмята в. „Сега“.

Средната брутна заплата за страната вече е 1208 лв. Увеличението се дължи както на доброто състояние на икономиката и на дефицита на кадри, така и на административното повишаване на минималната работна заплата и на максималните осигурителни прагове от началото на годината, посочва Явор Алексиев от ИПИ. Ефектът от второто особено ясно се вижда в сферата на информационните технологии, където средното заплащане само в рамките на година се е покачило от 2584 на 2930 лева.

Икономистите отбелязват още един интересен факт - разликата в средната заплата в частния и в публичния сектор се стопява до символичните 4 лева. Това "настигане" на възнагражденията в частните предприятия е отдавнашна тенденция. То говори, че сивата икономика намалява през годините, коментира Алексиев.

ИПИ откроява интересни числа във възрастовата структура на работещите българи. Заетостта сред 15-29 годишните почти не се променя и е 40.3%, но в "старшата" група на 55-64-годишните има впечатляващо покачване - от 58.8 на 63 процента. Данните за първото тримесечие показват още нещо важно - бизнесът все повече прибягва до недоучили работници (с основно и по-ниско образование). Това до голяма степен се дължи на глада за кадри и на възхода на строителството и на туризма, които по принцип използват по-ниско образован персонал. Строителните фирми например са създали работа на нови 3000 души, а в хотелите и ресторантьорството са назначени с 15 000 повече хора в сравнение с година по-рано.

Коментари


Колко милиарда се изливат в тикверландия от гастарбайтери за година бе серсемино

Искам някой да ми обясни че съм от село и съм тъпичък. Какво е минимална работна заплата и за какъв труд и за колко часа на ден.

БОКЛУЦИ

Пълни измислици за балъци...в Пловдив кога стане брутната средна 1208 лева, ше кацнат извънземните пред Пощата!

Идиотски статистики за дегенерати в Дебилистан. Има ли кой да вярва в 21 век?

DEPUTAT 6700_PENSIONER -213=6913:2=3462!

TOZi NAISTINA LUD PENSIA

Явно аз живея в някакъв измислен свят... Моите познати взимат по 700 -800 максимум 1000 лв.Познавам и хора над 1500 лв. но с много добра квалификация.

Да.Боко взема 15 000лв.Цвънко 15 000лв.Леля Гуна 600лв.Общо:30 600 ÷3=10 200лева.ТЕ ТЕЗИ 10 200 СА ПАРИТЕ НА ГУНА.Дре тя била добре платена жената.Спрете се ЛЪЖЦИ ДОЛНИ.

Защо пишете глупости, само да дразните хората

За съжаление заплатата за голяма част от хората в по-малките градове е около 5-600 лв чисто. А статистиката се води на база София, Пловдив и може би Варна. Разликата в доходите е понякога е в пъти в сравнение с по-малките градове ...

Еи тъпанар кух,Ел ВиК климатизация са необразовани така ли ?Ти си срам за България

В проституцията ли!?

Това е средната заплата на чиновниците, който нямат нищо общо с икономиката. Работещите, които произвеждат са "виновни" за БВП на държавата, но са по бедни отпреди 30 г.

Колкото сте прави толкова да сте живи

Къде в парламента ли

Хайде стига идиотщини с вашата средна заплота.Защо не вържат заплатата на ДУПЕТАТИТЕ към минималната пенсия и тогава ще видим какво ще стане.Тогава ще има що годе някаква справедливост.Борисов ръси идиотщини за малката безработица а забравя че заради него над три милиона ги няма. Няма да се очния ако Борисов се похвали с нулева безработица.Но тогава ще остане само той и бандата ГЕРБ.

Хайде стига идиотщини с вашата измислена средна заплата.Вържете заплатата на ДУПЕТАТ ТЕ към минималната ПЕНСИЯ и тогава ще видите какво ще стане.А другарят Бойко Борисов стига е ръси идиотщини. Била малка безработицата.А ми как няма да е малка като няма кой да работи.Аз очаквам в скоро време Борисов да се похвали с нулева безработица.Да ама тогава ще остане само той и бандата ГЕРБ.

Ne pichete gluposti maloumnizi koi vzima 3000 lv

А защо не обяснят причините за все повече работещите пенсионери? Че не може да се живее с обидно малките сегашни пенсии! изроди, чакайте УТРЕШНИЯ ден!

Дори и да приемем, че е 1200 лева БРУТО, което не е вярно, то питам стъкмистиката, как точно се живее с около 900 лева чисто, ако приемем, че са толкова средно. Що ни правите на балъци и докога?