Сребърният храм - мястото, където не стъпва женски крак

 

  Единственият сребърен храм в Тайланд се намира в Чианг Май -  най-големият и значим град в северната част на страната. На мястото има близо 300 будистки храма.

Един от тях е именно Wat Sri Suphan. Сградата е единствена по рода си, изцяло покрита със сребро. Храмът е разположен в занаятчийския район в града. Построен е в края на 15-ти и началото на 16 в.

Вътрешните стенописи показват интересна колоборация между различните течения в будизма. Златната и сребърната статуи пред храма са  символ на кръстосването между индуизма и будизма в Тайланд.

Заради стари будистки правила, в Сребърния храм влизането на жени е забранено. Любопитно е, че на гърба на храма са изписани имената на известни столици и градове, като Ню Йорк, Вашингтон, Кайро, Рио де Жанейро, Лисабон.

Сред тях присъства и София.

Възможната причина за изписването на градовете върху храма е, че монасите отбелязват всичко, което според тях е от значение за света.

В близост под голяма стряха, над дълги дървени маси  са надвесили глави младите монаси, които се учат да обработват сребро. Отначало монасите използват алуминий, докато усъвършенстват уменията си. По тесните улички наоколо почитателите на среброто могат да намерят много красиви накити и сувенири.

Сребърният храм е едно истинско бижу за Чианг Май, което привлича очите и сърцата на туристите с блясъка и автентичността си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?