Подай сигнал

Спряха с полиция щурма към махалата във Войводиново

Броят на пришълците постоянно расте, 70-80 души се водят на един адрес, твърди кметът

Пловдив

от Георги Василев 747 прегледа 0

„Хайде към махалата, писна ни вече, няма да простим!" С подобни възгласи, сравними с опълченското „грабвайте телата“, стотици жители на селото с най-възрожденското име - Войводиново, тръгнаха в понеделник вечерта на щурм към ромската махала, която според тях е увеличила размера си няколко пъти за последните 20 години.

Още преди уреченото време за протеста пред църквата в селото се бяха събрали над 200 души, но броят им постоянно растеше. Напрежението допълнително се нагнетяваше от агресивните възгласи на хората от иначе мирното село.

„Тук винаги е имало роми и ние си ги познаваме. Те са мирни, добри и трудолюбиви хора, които никога не са създавали проблеми. Но в последно време броят им се увеличи многократно. Уж на гости били дошли, а си строят незаконни къщи. Така селото се напълни с хора, които нямат респект нито към законите, нито към държавата. Мислят си, че няма кой да ги накаже, но са сгрешили. Искаме да напуснат. Бяха три семейства, сега са тридесет“, разказа възрастен мъж, който има имот в близост до разрастващата се махала.

Кметът на Войводиново Димитър Тосев заяви пред "Марица", че многократно е искал съдействие от полицията, но до решение не се е стигнало, тъй като след проверките се съставят актове, които са несъбираеми: „На улица „Победа“ 21 във Войводиново сигурно се водят 70-80 души. Имаме общо около 250 регистрирани роми. Новодошлите са много и масово са неграмотни - те няма как да прочетат и да се запознаят с какъвто и да е документ. Аз съм им обяснявал лично какъв е редът за регистрация“.

„Вие да не сте дошли тука да правите интервюта с кмета, бе“, прекъсна го млада жена, която стоеше в близост. „Хайде към махалата“, започна да крещи тя, а тълпата веднага я подкрепи с одобрителни възгласи „Хайде“. Секунди по-късно протестиращите, чийто брой вече минаваше 300 души, дружно тръгнаха покрай църквата към намиращите се на около 300 метра ромски къщи.

Хората, които обитават незаконните постройки, предварително бяха разбрали за растящото напрежение и се бяха изнесли, страхувайки се от яростта на множеството.
Въпреки това, за да въдворят ред, във Войводиново бяха пристигнали пет бронирани полицейски буса, както и униформени служители на МВР с шлемове и щитове. Те блокираха улицата, по която минаваха разгневените жители, и не допуснаха никой да припари до махалата.

Междувременно сред хората от уста на уста се носеше аналогична история отпреди 20 години, когато войводиновци сами се справили с проблема. „Това не е първият път, в който имаме проблеми с роми биячи. Подобна случка стана и през далечната 1998 година. Тогава на мястото на ресторанта имаше селска дискотека. Една нощ имаше голям скандал и бой - хвърчаха тухли и едно наше момче остана без зъби. Тогава взехме нещата в свои ръце - събраха се млади и яки момчета, и роми не видяхме месеци наред“, разказваха възрастните мъже от селото.

Те заявиха, че протестите в селото няма да стихват, а ще се организират всяка вечер, докато не се стигне до адекватно решение на проблема.

Коментари