Волейболистките на Марица влязоха в манастир

Волейболистките и треньорският щаб на Марица (Пловдив) посетиха Араповския манастир „Св. Неделя“ и сплотиха колектива.

Отборът беше посрещнат от игумена на Араповския манастир и ректор на Пловдивската духовна семинария отец Димитър Костов. Отец Димитър Костов разказва на маричанки миналото на манастира и подари книжки с историята на манастира, а момичетата и треньорския щаб запалиха свещички в църквата.

Историята на Араповският манастир „Света великомъченица Неделя“ датира от 1856г. През 1859 г. е основано училището към манастира. За строителството поканен видният юговски майстор Стою. За прототип се е използвал Горноводенският манастир. Ктиторски надписи посочват, че зографисването е със средства събрани от населението при игумен на манастира архимандрит Софроний.

Силното Чирпанско земетресение през 1928г. разрушава купола и канбанарията на манастира. През 1930 г. Николай Евров възстановява купола на църквата. Аязмото до манастира е изписано, като тук е повторена сцената с покръстването на княз Борис I Михаил. Храмовият празник на манастира е 7 юли деня на Света Неделя.

В южната част на манастирския двор се издига голяма каменна кула, която народната памет свързва с името на Ангел войвода – един от най-известните хайдути в този край, който бил и основният дарител за изграждането на манастира.

Шампионките подариха екипи на тима на любезните домакини.

От Араповския манастир бяха подготвили и обяд за отбора сред страхотната природа на манастира.

Днес маричанки ще подкрепят и женския национален отбор във важния мач срещу Полша от Европейското първенство. Двубоят е, от 20:30 ч. в зала Колодрума.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?