Следвайте ни

Суперлигата сменя формата през новия сезон

viber icon

Управителният съвет на родната волейболна федерация промени формата на  мъжката Суперлига. Досегашният вариант с две осмици, с разделението на отборите чрез предварителни турнири, отпада. С 12 на 10 гласа, при гласуване на клубовете, бе приет нов формат за елита, който ще се проведе по подобие на руската Суперлига. 

Промяната запазва броят на участващи отбори – 16 клуба ще играят в Суперлигата от новия сезон.  Те ще бъдат разделени на две групи, А и Б, (или друго наименование) с по 8 тима, като подредбата става по системата "Бергер".

В двата потока съставите играят всеки срещу всеки, два пъти - като домакин и гост. След това участниците във всяка група ще играят с отборите от противоположната група. Мачовете ще бъдат четири домакинства и четири гостувания. Следва общо класиране на 16-те тима.

Първите четири тима от общото класиране добиват право за участие в плейофите. Останалите четири ще бъдат ясни след допълнителни плейофи. В тях се играе по системата 5-12, 6-11, 7-10, и 8-9. 

Четирите победители от тези двойки  се присъединяват към първите четири  и оформят осмицата за участие в плейофите.

Три тима изпадат от Суперлигата за следващия сезон. Един ще влезе от Висшата лига, като форматът за сезон 2022/2023 ще бъде намален до 14 отбора. За по-следаваща година редуцирането ще продължи и ще останат 12 отбора.

 

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?