64

Ще успее ли феноменът Марица да изтегли "Демакс лига" от батака

Женската волейболна "Демакс лига", която в последните няколко години продължава да девалвира като качество, вече няма да бъде администрирана и от Национална волейболна лига (мъже). За това информира президентът на НВЛ Живко Желев.

Сега трябва от БФВ и клубовете от "Демакс лига" да проведат избор на ръководство, което да се заеме с администрирането на първенството.

Проблемът е, че женският ни волейбол на домашна сцена не е атрактивен за рекламодателите.

Причината? Може да ви се стр​ува налудничаво, но тя се крие в хегемонията на Марица. В последните 5 години "жълто-сините" не са допуснали загуба в редовния сезон и имат общо 73 победи. 

Получава се невероятен парадокс - единственият отбор, който си върши работата на професионално ниво, е пречка за играта в България. Какви са пътищата оттук нататък? 

Първият е ясен -  Марица да намали темпото и да свали нивото си до другите отбори. Без да сме пророци, това се получава вече. Тазгодишният състав беше технически много по-слаб от миналогодишния. За новия сезон също Марица ще е силна, но сваля нивото. Примерите са ясни - Алекс Миланова отиде в Турция, Силвана Чаушева подписа в Румъния, Кристина Гунчева и Дима Ушева заминават за Франция. Трудно е да се намерят равностойни състезателки, тъй като някак не става да се плащат заплати за 6 мача в Шампионска лига.

В Марица има добри и перспективни момичета. Ива Дудова (посрещач) е нешлифованият диамант, който след години ще върне част от инвестициите на хората в Марица. Боряна Ангелова (център) също е инвестиция в бъдещето. Привлечената Елена Коларова (център) може да стане новата Алекс Миланова. Младите Рени Стойчева, Марина-Анастасия Карапаунова, Маргарита Гунчева и Мария-Габриела Миличевич също са добра инвестиция за бъдещето. Сега, при положение че не се харчат големи пари за нови покупки, Марица ще бъде по-равностойна за останалите отбори в "Демакс лига".

Но дали това е пътят?

Ако в Марица са решили да изграждат волейболистки, то трябва да изчистят повърхностното залитане по печелене на титли на всяка цена, както се получава сега. Не бива таланти като Дудова и останалите 4-5 от отбора U17 да играят във всички финали на държавните. Това лято така стана.

Идеята е не да се обиграват на всяка цена националките на Диян Боюклиев, а да се даде шанс на всички момичета (от различните набори) да играят повече и да се борят за нещо. В противен случай ще се стигне до обратна миграция - момичета от школата на Марица да я напускат, за да играят повече другаде.

Вторият път за оцеляването на женския профил във волейбола е федерацията да се помъчи да създаде конкуренция на Марица. Не е далеч денят, в който пловдивчанки ще престанат да побеждават в Шампионска лига и няма да получават място директно в групите. Това ще се случи скоро. И причината е, че срещу Марица играят отбори от девойки старша възраст като цяло. На Любо Ганев и колегите му в управата трябва да им светне червената лампичка, че женският волейбол се движи на изпарения от резервоара и че дори и Марица няма да може да го спаси от колапс.

Знаем, че каквото и да ни говорят, става въпрос за пари, при това много. От БФВ обаче трябва сериозна да се замислят дали искат да имат добър женски национален отбор. Ако нямат силно първенство, без значение кой ще води националките, там ще се въртят едни и същи лица и ще си стоим в подножието на успехите от големи форуми.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
намръщенЪ

намръщенЪ

15.07.2022 | 00:27

любо Ганев е изкукал и все повече се превръща в подобие на Перуката от БФС

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?