Следвайте ни

Съживяването на спорта в Пловдив - трудно и мъчително

Новата зала на Колодрума получи още един голям форум - Европейско по гимнастика

viber icon

Времената, в които Пловдив единодушно бе считан за спортната столица на България, изглеждат все по-далеч в миналото. Поразиите са големи и макар че започнаха опити за съживяване, то ще бъде трудно и мъчително. Бавното и постепенно унищожаване на спорта вървеше успоредно с това на спортната база в града, която е в окаяно състояние и е отражение на проблемите. Спортове като хандбала и баскетбола, носили толкова успехи и радости на града, замряха напълно. Мъжкият баскетболен Академик се възроди след 6-годишно отсъствие, но поне засега е принуден да се примири с втория ешелон, тъй като за първия трябва бюджет с една нула отгоре. Боксовият клуб Ботев бе водещ в страната, многократен отборен шампион на България, но след няколко години мъки трябваше дазапочва от нулата и да гради наново. Това са само малка част от многобройните примери на разруха. От колективните спортове извън футбола единствено волейболът държи позиции с два представителя във висшите еталони на мъжкия и женския шампионат - Марица и Виктория Волей. Звучи абсурдно обаче Марица, който е носител на купата и е ставал вицешампион при жените, да отказва да играе евротурнири заради липса на зала в града. Стигна се до още по-абсурдната ситуация базата на Спортното училище, която е дом на много от пловдивските клубове, да затвори, тъй като нямаше кой да плаща консумативите, и децата да останат да тренират на улицата в студените зимни месеци. Добрата новина е, че поне тук има развитие. От три дни залите на Спортното, дало на България плеяда от олимпийски, световни и европейски шампиони, вече са отворени, след като пуснаха ток, вода и парно,
и нормалният тренировъчен процес бе подновен. Това стана възможно след споразумението между общината и клубовете да ползват базата, която е общинска, срещу символичен наем и отношенията и задълженията да бъдат строго регламентирани. Друг е въпросът, че голяма част от цялата тази база продължава да плаче за основен ремонт, въпреки усилията и направеното дотук от общината в тази посока. Така че водата в Спортното потече, но реки от медали и отличия в скоро време няма как да очакваме.

Положението в спорта в национален мащаб е такова, че без големите пари на мощни спонсори е невъзможно да се гонят върхове. Не е по-различно и в града ни, в който бизнесът отдавна е абдикирал, ако говорим за нещо по-мащабно. Отделни фирми и компании помагат доколкото могат, но средствата, които отделят, няма как да превърнат клубовете и спортистите в звезди с международен блясък. А повечето клубове изнемогват финансово - средствата от спортния тотализатор са крайно недостатъчни, в някои случаи дори звучат смехотворно, като
 говорим зачетирицифрени суми годишно.

Именно това бе една от причините за затворените зали на Спортното училище. Липсата на адекватна база продължава да бъде най-голямата рана в сърцето на града. Стадион Пловдив изглежда като паметник на безстопанствеността, безконтролността и съсипията през годините на прехода, а вариантите за решение на този огромен проблем изглеждат все по-илюзорни. Наистина отделни зали и съоръжения бяха позакърпени, волейболните отбори се преместиха да играят мачовете си в ремонтираната зала Олимпиада, новото съоръжение на ПУ може да приема и прояви от международен характер, но все още няма акт 16. Градът обаче се надява най-вече на строящата се многофункционална зала на Колодрума да съживи спорта под тепетата. Макар и все още недостроена, тя вече е утвърден домакин на големи първенства.

Само преди два дни стана ясно, че след единодушно решение на европейската централа Пловдив ще посрещне европейското първенство по спортна гимнастика за мъже, жени, юноши и девойки през май 2014 г. Както и евентуално - мачове от Световната лига по волейбол. Година по-късно очакваме още по-голям спортен шампионат - световно по волейбол за мъже, на което България получи домакинството съвместно с Италия и част от мачовете ще се играят в залата на Колодрума. Едно такова мащабно съоръжение, свързано с големи международни форуми, няма начин да не промени към добро спортния облик на Пловдив, но трябва да се помисли и за местните клубове - дали ще могат да ползват тази зала. Защото ако наемите са като в софийската Арена Армеец - това би било немислимо. В града отдавна бе нарушен онзи магически кръг,
който осигурява благоденствието на спорта - солидна база, масовост, силни клубове, голям зрителски интерес, включително и сред децата, които да се заразяват и да се запалват от свои кумири и идоли. Повече от ясно е, че родителите няма как да си дадат детето да тренира в студени и неугледни зали и на разорани игрища. Точно затова интернет потреблението сред най-малките скача главоломно за сметка на физическата им активност, което е крайно неприятно. Поне се тръгна отнякъде, първите стъпки са направени и продължават да се правят, след като почти бяхме опрели до дъното. Остава ни да чакаме резултатите.

Коментари (6)

Дерменджиев

Дерменджиев

29.01.2013 | 15:45

Регионалният инспекторат по образованието в Пловдив, наясно ли сте как се дават под наем залите на Спортното училище, където се провеждат редовни учебни часове по вид спорт? Ако е дадена залата на един клуб, но в залата имат часове и ученици на други клубове, какво ще стане с тези учениците.Защо Малева заплашва клубовете и учителите по вид спорт, които не са поличили зали под наем, че септември месец няма да сключи договор с тези клубове и учителите по вид спорт могат да не бъдат в училище. Кой й дава такива правомощия на временно изпълняващата длъжността Директор - г-жа Малева? Как така ще се разпорежда с живота и бъдещето на учителите по вид спорт , клубовете и учениците, след като всички клубове подадоха искане към общината да наемат зала.Как така в образованието се намесват частните интереси ?

Отговори
0 0
СТУДЕНТ

СТУДЕНТ

28.01.2013 | 10:05

Защо не се използва капацитета на новата спортна зала на ПУ "Паисий Хилендарски",която отговаря на всички нормативни изисквания на международните федерации по волейбол,баскетбол и хандбал,както и условията за тренировки и състезания по художествена гимнастика.Едно съвременно красиво спортно съоръжение стои неизползвано?!Осигурени са и много места за паркиране,както за леки автомобили,така и за автобуси за гостуващи отбори.

Отговори
0 0
дсд

дсд

27.01.2013 | 12:15

Благодарение на един прост червен селянин Славчо Атанасов- срам за древния и вечен Пловдив, който не направи нищо за стадион Пловдив и залите, спортът в Пловдив е на това положение! Ако го нямаше Гърневски, Муравей Радев, Иван Костов щеше ли да го има надлез Родопи - ей това питам комунягите!

Отговори
0 0
 Палячо

Палячо

26.01.2013 | 22:32

Журналиста е пълен неграмотник и нище не муе ясно. Тази зала ще го доначука на пловдивския спорт. Хвщам се на бас!

Отговори
0 0
ха

ха

26.01.2013 | 07:39

кои архитект сложи тези колони по средата на залата и кой ге прие.май не са виждали съвремени зали и не са посещавали срортни състезания в тях.

Отговори
0 0
Цова

Цова

26.01.2013 | 05:51

Да това е така защото Пловдивчани са зървули! Имаше само един Славчо който се опитваше да запази това което е останало! Разрухата почна по времето на комуниста демократ синът на активни борци против фашизма,Спас Гърневски,да го заплюем!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?