Следвайте ни

Промени във волейболната игра: Разрешиха на либерото да бъде капитан

Новите решения влизат в сила от догодина

viber icon

Важни решения за промени в играта волейбол взе 37-ия световен конгрес на FIVB.

Най-любопитната от тях е свързана с правило 5 и поста на либерото, за което по предложение на Борда на съдийската комисия бе решено, че може да бъде капитан на отбора. 

Делегатите одобриха тази и останалите промени анблок със 160 гласа „за“, 3 „против“ и 1 „въздържал се“.

В мотивите си шефът на съдийския Борд Гилермо Паредес поясни, че тъй като либерото често влиза и напуска терена, както се случва в много случаи с капитана, няма причина да не се позволи да води отбора. Така правило 5 бе преразгледано.  

Също така беше одобрено изменение на правило 15.8. - отбор, който вече е изчерпал шестте си смени, да остане непълен поради изгонване на играч или дисквалификация. Следователно тимовете вече ще могат да използват резерва, ако играч на терена бъде изгонен или дисквалифициран, независимо от броя на вече използваните смени. 

Правило 14.6. както във волейбола, така и в плажния волейбол е променено, за да позволи едновременен контакт на блокиращия и атакуващия на мрежата и по този начин да подобри ритъма на играта.

Официалните правила за волейбола и плажния волейбол влизат в сила три месеца след одобрението на конгреса. Поради отлагането на Олимпийските игри в Токио 2020, прилагането на тези нови правила ще започне на 1 януари 2022 г. 

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай