Борис Халачев: В турското първенство ще представяме България и Пловдив

Хегемонът в женския ни волейбол Марица Пловдив разбуни на пръв поглед духовете у нас с нетипичното си искане да се включи в турската лига. Това е трети опит на жълто-сините да заиграят рамо до рамо с едни от най-силните отбори в Европа. Всъщност, идеята е само повод да разговаряме с мениджъра на Марица Борис Халачев.

Генераторът на идеи в жълто-синия клуб разказва пред репортера на "Марица" и за проблемите около коронавируса, за селекцията, за трудното битие да се обезпечи проектът.

Г-н Халачев, много хора са изненадани от желанието ви да дислоцирате Марица на юг от Капитан Андреево. Това обаче не е новост - вече 3 години се опитвате да го направите. Сега шансовете по-големи ли са?

- От няколко години търсим вариант да играем по-сериозни мачове, но засега не се получава. Бихме искали да сме част от по-силно първенство и турският шампионат е идеален - не е толкова далеч като дестинация и има добро ниво и класни съперници. Отново, за трети път подадохме заявка до турската федерация, но до този момент нямаме отговор.

Всъщност, пред вас има 2-3 месеца, в които това може да се случи.

- Да, все още има време, може би и те самите нямат яснота колко отбора ще играят в първа лига и какъв ще бъде форматът им. Пандемията от коронавирус обърка плановете на мнозина и не се знае какво ще се случи и дали няма да останат нечетен брой състави и да имат нужда от още едно класно попълнение. Надявам все пак идеята ни да се осъществи.

Турското първенство не е единствената ви идея да разнообразите календара на Марица и да предлагате на публиката в Пловдив по-интересни мачове.

- Още преди два сезона ръководството на Марица инициира среща със съседните държави да се създаде Балканска волейболна лига, в която да участват най-добрите отбори от региона, но идеята ни не намери съратници. Сега имаме два месеца на разположение, за да успеем да реализираме евентуално тази идея.

Каква е визията ви за подобна лига?

- Примерно два от най-добрите отбора у нас, два от Сърбия, Олимпиакос от Гърция, два отбора от Турция. От там може да са първите по право отбори след класиралите се за евротурнирите, тъй като първенството им е силно.

Също така преди три години, въпреки по-далечното разстояние, ВК Марица подаде заявка за участие и за Средноевропейската лига, но за съжаление молбата ни не бе разгледана.

На този етап положението е такова - имаме желание да участваме в по-силен и класен шампионат, но не са ни потърсили. 

Означава ли това, че Марица ще загърби родния ни шампионат?

- В никакъв случай. Ние не искаме да бъдем като местен отбор, а да представяме България, името на Марица и град Пловдив в Турция. За момента оставаме в очакване. Напълно нормално е да имаме и отбор в нашия шампионат, тъй като сами разбирате - няма как, дори и да станем шампиони на Турция, да представляваме страната им в Шампионска лига.

Хипотетично значи вместо в Димитровград, вторият отбор на Марица ще се състезава във волейболната лига на България?

- Да, нещо подобно.

Да се върнем към злободневния проблем с коронавируса. Марица има ли визия за бюджета при сегашната стагнация на пазара?

- Волейболен клуб Марица е проект, който се финансира основно с частни инвестиции. Имаме конгломерат от фирми, които дадоха своя дан Марица да спечели шест поредни титли, да играе в Шампионската лига, да спечели три победи в груповата фаза срещу колоси като Динамо Москва, Уралочка и Кан. Всеки, който разбира от спорт, ще разбере защо сме толкова горди с това, че сме на 11. място в ранглистата на Европа за миналия сезон. 

Положението около коронавируса е много нетипично. Поради тази причина още не сме наясно с какви финанси ще разполагаме. Все пак партньорите ни трябва да направят преоценка на бизнеса си. Точно това е и причината все още нещата да не са много ясни.

Марица ще се възползва ли от мярката на правителството 60/40?

- Имаме идея за това. Ние запазихме всичките си хора в клуба. Все пак сме сериозна организация, която иска да надгражда в годините напред. Мярката е нещо, което ще даде глътка въздух на Марица за три месеца.

Доста състезателки на Марица намериха свои отбори във Франция. Това въпрос на ваши връзки с менджърски агенции ли е, или нещо друго?

- Франция е атрактивна дестинация за спортистите през последния месец. Причината е в решение на тяхното правителство да поеме 80 процента от заплатите на състезателите в условията на очертаващата се криза. Затова и във Франция вече почти приключиха селекцията.

Като заговорихме за селекция - три основни състезателки - Лора Китипова, Емилия Димитрова и Христина Вучкова, напуснаха. Ще се прави ли селекция?

- Да, със сигурност, но както казах - трябва да изчакаме да разберем първо къде ще играем, след това какъв бюджет ще осигурим и чак тогава ще мислим за селекция.

Нещо като в хранителната верига в живота - първо да се нахранят лъвовете и след това ние?

- Да, ние може да сме лъвовете в България, но все пак не сме много конкурентоспособни на богатите клубове в Европа. Точно затова искам да участваме в силно първенство или в някаква международна лига, за да можем да привличаме и по-добри състезатели.

И накрая, не ви ли омръзна да сте толкова силни? Да печелите титла след титла?

- Не, никой не се уморява от това да е номер 1. Ние в Марица не приемаме първото място за даденост - ние се борим във всеки мач за всяка точка все едно от това зависи живота ни. Това е в генетичния код на всички в Марица. И признавам, че имаме още неща, които да подобряваме. Примерно в Шампионската лига да излезем от групите. Това обаче ще зависи от кондицията на бизнес партньорите ни. Просто за подобна цел отборите в Европа имат с около 200-250 хиляди евро повече в бюджета си.

Имаме какво да подобряваме и в школата си. Там не сме без конкуренция. Спечелихме 5 от 6 възможни титли при подрастващите. Целта ни е да не губим и тази последната. Тук имаме и какво да надграждаме в базата. Имаме две зали, а много трениращи деца. Мислим непрекъснато върху този проблем.

Най-важните ни цели обаче си остават две - да пълним редовно Колодрума и да радваме публиката в Пловдив с играта и победите си.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?