61

IN MEMORIAM: Отиде си Кирил Недев - бащата на пловдивския волейбол!

Скрбна вест покоси българския волейбол. Един от най-изтъкнатите треньори в историята на този спорт си отиде малко преди да навърши 92 години. Кирил Недев с право може да се счита като един от бащите на модерния волейбол у нас. Той роден е на 2 юли 1930 г. в карнобатското селце Черково. Популярност му донесоха плеядата елитни спортисти, минали през ръцете на преподавателя в Техникума по физкултура и спорт (ТФС) в Пловдив. Между тях са: Стоян Стоев, Иван Сеферинов, Иван Иванов, Цветан Павлов, Кирил Методиев, Емил Вълчев, Златко Баев, Каспар Симеонов, Стратия Дончев, Петьо Драгиев, Митко Божилов, Тодор Алексиев и други.

Недев посвещава над 50 години от живота си на преподавателска и треньорска дейност във волейбола - от 1953 до 1996 година. Паралелно с работата си в ТФС и ССУ „В. Левски” (1953-1991 г.), той е треньор в пловдивските „Червено знаме” (1953-1960), Марица (1960-1967), „Тракия” (1967-1970) и Локомотив (1970-1996 година). Старините си прекарва под тепетата, заедно със съпругата си Лалка, дълги години преподавала руски език.

От дете обичах спорта, разказва Недев. Отдаваха ми се много дисциплини. Отначало наблягах на високия скок, дори бях първенец в околията. След това, като ученик в Карнобат, започнах да се занимавам с волейбол и баскетбол. По препоръка на по-големия ми брат Недьо, студент по медицина в София, кандидатствах във ВИФ „Г. Димитров” (сега НСА). Още в първи курс се ориентирах към волейбола. За играта ме спечели Валентин Анков, преподавател в института. Колегата му Венцислав Ангелов много искаше да запиша неговата специалност - „Футбол”, но аз останах край мрежата. След години кандидатствах за обявеното асистентско място по футбол, но Ангелов не бе забравил, че сърцето ми е волейболно и направи всичко възможно да не ме приемат. Така продължих работата си в Пловдив.

Всъщност, аз съм първият преподавател по волейбол в техникума. Между 1949, когато е основано училището, и 1953 година този спорт се е изучавал факултативно. Групите са водили колегите от ВМИ Борислав Константинов и Александър Пасков - от ВСИ. Отначало при приема разчитахме на ентусиасти, нямаше селекция. Едва в началото на 70-те, когато бе изграден селекционният център, започнахме да приемаме подбрани момчета и момичета. При обучението най-много държах на техниката, физическата подготовка и изключително - на дисциплината. Момчетата ми бяха подготвени да играят еднакво добре на всеки пост. Знам, че за да израсне, състезателят трябва да е роден за играта, да има апетит към нея, да я обича, да е отдаден изцяло на нея. Когато имам такива играчи, бе удоволствие да отида с тях на състезание и да видя, че отборът ми се отличава от другите, играе така, както съм го учил. За това големият ни специалист Димитър Гигов казваше, че моите състезатели са като дялани камъни, „универсални бойци”… 

Поклонението ще е на 20 април (сряда) от 11:00 часа на Централния траурен парк в Пловдив.
Екипът на вестник "Марица" и marica.bg изказва съболезнования на семейството и близките на Кирил Недев.
Поклон пред паметта му!

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?