Следвайте ни

Ценно, но не и скъпо: Олимпийските златни медали са от сребро

viber icon

Златни ли са олимпийските златни медали? Извън емоционалната стойност - не съвсем.

Олимпийските златни медали всъщност не се произвеждат от злато. По-голямата част от масата им е съставена от сребро, разказват от tavex.bg. Тук се заражда друг проблем. Съотношението между златото и среброто за всички игри и златни медали е различно. Например, по време на зимните олимпийски игри през 2018 г. в Пьонгчанг, „златните“ медали тежат 586 грама. Така те са с 20% по-тежки, отколкото медалите за Олимпиадата в Рио де Жанейро, но 99%, или 580 грама, от масата им е съставена от сребро. Чистото злато в тях е само 6 грама.

Златните медали за Олимпийските игри в Токио тежат 556 грама, сребърните - 550 грама, а бронзовите - 450 грама. Тук съотношението също е различно. При златните медали 98,2% от теглото е сребро. Количеството чисто злато обаче е същото, както и на предишните игри - 6 грама. Според сайта на Олимпийските игри в Токио златните медали съдържат 550 грама сребро и 6 г злато. Сребърните са направени от 550 грама сребро, а в бронзовите има 427,5 грама мед и 22,5 грама цинк

И ако още се чудите колко всъщност струват спортните отличия, ето една проста сметка. Цените на съответните метали към последния ден на миналата работна седмица са както следва: цена на златото: 1827,62 долара за тройунция; респективно 58,76 долара за грам. Цена на среброто: 25,5 долара за тройунция, или 0,819 долара за грам. Цена на медта - 0,0097 долара за грам. Цена на цинка - 0,003 долара за грам; Така един златен медал, според използвания модел, струва 803 долара, сребърният струва 450,45 долара, а бронзовият - почти 5 долара.

Тъй като олимпийските златни медали са изключително редки, има значителен шанс те да се търгуват при премиум цена над спот цената на златото. Освен това, в изчисленията на тяхната стойност не се включват разходите за дизайна, отбелязват от компанията, специализирана в търговия със злато, сребро и валута.

Обикновено при направата на бижута трудът на бижутера и дизайнът струват приблизително колкото използваните метали. Даже и при медалите да не е така, проектирането им би имало по-голяма относителна тежест в крайната стойност, отколкото при изработването на златна монета. Причината е, че рафинериите, които произвеждат инвестиционно злато, изработват значителен брой златни монети и се постигат икономии от мащаба.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?