Тревога в тениса: Турнирът Sofia Open 2021 е пред провал

Провеждането на най-авторитетния турнир по тенис у нас Sofia Open 2021 е под голяма въпросителна. За това алармира президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков. Надпреварата е част от официалния календар на АТР за сезона, но това не означава, че със сигурност ще се проведе в София като към домакинството му има интерес от много различни градове.
 
„В момента за този турнир има 8 града, които искат да го вземат, нищо, че е в календара. Ще се знае до 2-3 седмици, дали ще го има, но ситуацията със спонсорите не е добра. Не се знае публиката в какъв капацитет ще може да бъде. Нещата не са много сигурни, правим всичко възможно да го запазим. Партньорите ни в Дубай са ни дали право да сме първи, говорим и по условията. Градовете, които не искам да споменавам, са големи столици. Основните приходи са от ВИП, мърчандайз, кетъринг, при нас това го няма. При нас е публиката и дотук, тук-таме някой спонсор. Има смисъл. Виждате колко близо беше Мико да спечели с Карузо. Адриан също, и другите момчета. Лазаров миналата година мина квалификации. Има смисъл.“, заяви Цветков в предаването „Брейк Пойнт“. 
 
Той коментира и темата с липсата на Чалънджър и Фючърс турнири в България като обясни причините. „Чалънджъри и Фючърси трябва да има. Септември ще има 2-3 Фючърси, там е по-лесно. Ако има желание даден клуб, от нас се дават 5 хиляди, останалите от клуба. Трябва да има активност и от членовете. Държавата няма как да дава пари за такива турнири, само за такива от световен ранг. Ако се появи спонсор и иска да направи 6 турнира, това е чудесно, на драго сърце. Бюджетът на Чалънджър е 120 хиляди долара минимално. Федерацията може да осигури 20-25 хиляди, това трябва да се направи в партньорство с община. Трябва да дойде голям инвеститор в града Х, който да каже, че прави Чалънджър. Федерацията не е промоутърска фирма, няма възможност да финансира изцяло такъв турнир. 2008 година имахме такъв турнир, тогава излезе доста по-малко. Има разговори с различни кметове. Реалното е евентуално в края на годината да се направи един турнир в зала извън София. Казах математиката и процеса, за да тръгне, иначе няма как да се състои.“
 
„За Купа Дейвис и Фед Къп имам може би най-много мачове. В случая имах планирано ходене със сина ми в Швейцария. Дори от дистанция преживях много тежко мачовете и загубата на бащата на Мико и загубата от Мексико. Много е тъпо при положение, че сме използвали всички контакти, за да поемем домакинството на този мач, всички условия са направени.
 
Ще има промени в Управителния съвет. Ще се оттеглят някои хора, които вече им писва да слушат глупости. Съвсем нормално е. Нито сме УЕФА, нито ФИФА. Ще има промени, оставки, оттегляния на хора, които нямат време да се занимават“, каза още Цветков.
 
Според президента на БФ Тенис не може да се прави сравнение между тениса в Сърбия и този в България. „Джокович не е изградил, Типсаревич и всички други бяха преди Джокович. След Джокович са Джере, Кецманович и още няколко. Сърбия нищо не изгражда, изгражда системата от взаимопомощи, помощи от Джокович, от чужбина. Да изградим поколение? Освен аз да се съблека на корта и да ги тренирам. Не бих гледал така.
 
5-10 хиляди лева няма да направят детето за топ 100. Трябва да се надгражда. Трябва или да тренират с мъжете, или да ходят по академии. В това няма нищо лошо, не говори за слаба работа, а за реалности.“

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?