61
Следвайте ни

Станислав Бублик пред "Марица": От големите остана само Джокович, ново поколение настъпва в тениса

viber icon

Станислав Бублик е баща и треньор на състезаващия се за Казахстан руснак Александър Бублик. През този сезон той стигна до финал на двойки на Ролан Гарос заедно с Андрей Голубев. На 24 май Бублик достигна най-високото си класиране. Той достигна до 37-о място в АТП.

Станислав Бублик е в Пловдив със свой състезател за турнира Пловдив Къп. Бублик старши бе любезен да отговори на въпросите на marica.bg

- Здравейте, Станислав. Намираме ви в Пловдив. Какво ви накара да дойдете тук?

- За пръв път в Пловдив бях преди 10 години. Ние със сина ми играехме ATF турнир заедно с други наши играчи. Затова не съм за пръв път тук. Града е много променен. Разбира се в добра посока. И тениса тук се развива много добре.

- Разкажете за вашите нови юноши и бъдещи спортисти от Русия?

 - В момента работя с момчета на 13 години. С тях сме сега тук, a за месец ще играем серия турнири. Искаме добри резултати и се надяваме да ги реализираме. А вие питате за руския спорт като цяло или тениса?

- За тениса разбира се.

- Ако се има впредвид поколението, играещо на турнира в момента, това е поколението, което израсна заедно със Саша. Всички прекрасно знаем, че този спорт не бих нарекъл Руски. Защото знамето си е знаме, а възпитанието е друга история. За съжаление не Русия ги възпитава, а родителите им. Що се отнася до младото поколение все още не мога да кажа, защото наскоро съм се върнал да работя с децата само преди 5 месеца. Затова засега не съм видял всичко и не разбирам всичко. За мен това е нещо ново, нещо интересно да видя как тенисът развива, не само руския, но и световния. И за да разбера как се развива, трябва доста повече време в този тенис, детския.

- Какво можем да очакваме от вашият син на Sofia Open, когато видим да играе на големи турнири?

- Надявам се, че той ще изиграе добре мачовете. Никой не може да каже как, и се надявам, че ако играе достатъчно добре не мога да кажа как точно... Защото вече една година консултирам, когато той пита или когато нещо не ми харесва. Ние вече не работим постоянно заедно.Затова ми е трудно да кажа какво очаквам всички очаквания са пряко свързани с неговата лична мотивация. Не знам как той самият ще се мотивира в София,в този важен за него момент. Що се отнася до победа в големи турнири, ако той играе по-концентрирано и по-внимателно и на моменти по-уверенно, аз мисля ,че аз мисля, че му е нужна най-малко 1 година.Но се надявам това да стане по-рано.

- Какво можем да очакваме от новито поколение в световния тенис и колко дълго ще бъдат създавани национални лидери?

- Сега лидери вече не се създават, защото от голямата тройка остана само Джокович. Всички останали вече са от младото поколение. Зверев е от младото поколение, роден 1997 година Затова, ако погледнем топ 50 аз мисля, че има много повече млади състезатели. И ако преди 5-7 години средната възраст в ТОП 100 беше 35 години,сега е намалял може би до 27-28 години. Защото вече е дошла смяна на поколенията. Аз мисля, че Надал се задържа дълго.Джокович ще се задържи най-дълго от всички. Всички останали заради травми и възраст ще остават на втори план.

- Благодаря много.

- И аз благодаря.
 
 
 
 
 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?