След черното тото и допинга на Шарапова: Сексистки скандал тресе тениса

Изхвърлиха директора в Индиън Уелс заради гавра с женската надпревара

Трети световен скандал за годината тресе тениса от началото на тази седмица. През януари гръмнаха обвиненията за черно тото и уредени мачове с участието на топиграчи, последва допинг сагата с мелдония на Маша Шарапова. Сега на дневен отново е сексизмът, който винаги е бил част от тази игра. Искрата разпалиха думите на директора на турнира в Индиън Уелс Реймънд Мур след победата на Вика Азаренка над Серина Уилямс, той омаловажи усилията на нежния пол с думите: В следващия си живот бих искал да съм част от WTA, защото те са на гърба на мъжете. Не взимат самостоятелни решения и са големи късметлии. Тенисистките трябва да коленичат ежедневно и да благодарят на Бог, че Роджър Федерер и Рафаел Надал са се родили, защото върху тях се крепи спортът. Впоследствие Мур се опита да замаже положението с комплименти колко красиви са тенисистките, а по-късно сам окачестви изказванията си като проява на лош вкус.

Не мисля, че някоя жена трябва да пада на колене и да благодари на когото и да било, реагира Уилямс, която има 21 титли от Големия шлем. Не мога да ви опиша колко хора спират мен и сестра ми и ни обясняват, че гледат тенис само заради нас. Точно по тази причина не ми се струва уместен подобен коментар, продължи Серина. Има много женски двубои, които са вълнуващи за наблюдаване. Същото е и при мъжете - и там има интересни мачове. Важи с еднаква сила и за двете страни. Наистина мисля, че тези коментари са неподходящи и не отговарят на истината, допълни световната номер 1. Всъщност сестрите Уилямс играха в Индиън Уелс за пръв път от 15 г. През 2001 г. те се оттеглиха от надпреварата, тъй като станаха обект на расистки подмятания от публиката. 

Междувременно отношение взе и шампионът в Индиън Уелс Новак Джокович, който грабна рекордна 5-а титла в турнира. Според него мъжете трябва да печелят повече от жените от наградни фондове, тъй като техният тенис е по-гледан и се радва на повече спонсори. Подобен дебат имаше и преди години. Тогава бе подета кампания за изравняване на наградните фондове на турнирите в Големия шлем и в крайна сметка това се случи. Двете големи надпревари от категорията Мастърс в Индиън Уелс и Маями са съвместни за мъже и жени и там възнаграждението също е равно. Колкото и да обичам Новак, той вероятно не разбира защо, когато мъжете и жените играят на смесени турнири, трябва да получават еднакви възнаграждения. Това е нещо, което уточнихме още преди години, заяви легендата на женския тенис Мартина Навратилова и призова жените да бойкотират турнира в Калифорния.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?