64

Руски депутат погна "различна" тенисистка заради звание

В понеделник вечерта стана известно, че тенисистките Дария Касаткина и Екатерина Александрова със заповед на Министерството на спорта на Руската федерация са получили званието "заслужил майстор на спорта".

От присвояването на тази титла на Касаткина най-много е възмутен депутатът от Държавната дума (б.р. - народното събрание на Русия) Роман Терюшков. В канала си в Telegram той написа:

"За ЛГБТ пропагандата в Русия;

За призиви към руски юноши да сменят спортното си гражданство в други страни;

За представяне без националните символи на Русия, уронващо престижа на невинни прогресивни руснаци;

За подкрепа на осъждането на военната операция и разбитите мечти на гражданите по света.

ПРИСВОЯВАНЕ на патриота с неутрален статут КАСАТКИНА, званието "заслужил майстор на спорта" на Русия.

Такава е държавната политика в областта на физическата култура и спорта при нас! Отличаваме националните интереси на Запада.

След новината за началото на развитието на общоруско ниво на такъв спорт като ole dance (еротични танци), въвеждането на нови абсурдни "фигитални" спортове (б.р. - виртуален спорт с 3D очила) със заповед на Министерството на спорта за изключителните постижения на Касаткина и особените и заслуги към Руската федерация, се създава впечатлението, че ведомството се готви за самоликвидация".

Депутатът Терюшков, който се има за "стожер" на руския спорт

Припомняме, че титлата на Касаткина и Александрова е присъдена за спечелването на Купата на Били Джийн Кинг (бившата Купа на Федерацията) миналата година. В тениса този турнир се счита за неофициалното световно първенство.

А разпоредбата за присъждане на званието ЗМС ("заслужил майстор на спорта") гласи, че за него могат да кандидатстват членове на отборите, спечелили първо място на Световната купа по олимпийски спортове.

Освен Касаткина и Александрова, купата на Били Джийн Кинг спечелиха Анастасия Павлюченкова, Вероника Кудерметова и Людмила Самсонова. Олимпийската шампионка Павлюченкова вече получи ЗМС през 2021 г., а Кудерметова - през април тази година. Така че само Самсонова няма титлата на шампионския отбор.

Терюшков обаче има претенции към Министерството на спорта.

Той не смята Billie Jean King Cup за световно първенство. Той твърди, че това е "комерсиален международен турнир" (който освен това "носи името на американски тенисист"). Съдейки по публикацията му в телеграм канала, това се дължи на факта, че на турнира бяха разиграни парични награди (играчите на националния отбор получиха 1,2 милиона долара за всички, Руската тенис федерация - 650 000 долара).

Въз основа на това той пише, че "критериите, които са взети предвид за получаване на ЗМС от Касаткина, не са ясни". 

Очевидно той смята, че тя е получила титлата за „изключителен принос за издигане на авторитета на Руската федерация и руския спорт на международно ниво“.

Въпреки това присъждането на титлата на всеки, който е бил част от националния отбор във финалите на спечелената купа на Фед или Купа Дейвис, е толкова често срещан прецедент в историята на руския спорт, че дори се пише отделно в Уикипедия.

Освен това в тениса ЗМС се дава на всички шампиони на напълно комерсиални турнири от Големия шлем на сингъл, двойки и смесени двойки. Очевидно това е „утвърдената политика на тенис лобито в Русия от епохата на Елцин, подгряно от подкрепата на Държавния департамент с гласовете на Кафелников, Хачанов, Рубльов и самата Касаткина“, което Терюшков каза в нов пост в Telegram.

Съдейки по публикациите в Telegram, Терюшков наистина не харесва, че Касаткина се представя под неутрален флаг - и отборът също спечели Купата на Били Джийн Кинг като "отбор на FTR". Но в този случай той все още трябва да оспори ЗМС на всички, които са получили тази титла, например за медалите на Олимпиадата в Токио.

Тук обаче има проблем. Последната заповед на Министерството на спорта на Русия "За одобряване на регламента за присъждане на почетни спортни титли" не посочва основанията за лишаване от титлата - само критериите за отказ от присъждане.

В по-старите разпоредби основанията за лишаване бяха:

1. Невярна информация при подаване на документи

2. Дисквалификация за допинг

3. Съдебна присъда за извършване на умишлено престъпление.

***

Касаткина просто отговори на изказванията на депутата: "ХАХАХАХАХАХАХА. Просто нямаш значка, значи затова си ядосан".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?