Следвайте ни

Откриват тенис комплекс за 700 000 лева с "PLOVDIV CUP 2020" ВИДЕО

viber icon

С два турнира за млади таланти се открива новият тенис комплекс в парка на  Младежкия хълм. Надпреварата за деца до 10-годишна възраст стартира днес. В понеделник тук започва международният турнир "PLOVDIV CUP 2020", в който ще мерят сили момчета и момичета до 16 години  от цяла Европа.

Новото спортно бижу на Младежкия е най-модерният тенис комплекс в Пловдив, изграден изцяло с частна инвестиция. Бившата база на БДЖ е коренно променена след мащабната реконструкция, извършена по инициативата и със средствата на  група  известни пловдивски бизнесмени - Атанас Рогачев, Антон Челибашки, Иво Ганчев, Христо Христов, Георги Златанов и Милен Христев.  Всички играят тенис и от години подпомагат спорта в града и в страната.

Комплексът на тенис клуб "Пловдив 1981" е  изграден според всички правила на съвременното строителство

и  включва шест великолепно направени  корта, трибуни, от които зрителите ще могат да гледат състезанията, помещения за треньори и за помощния персонал. Инвестицията надхвърля 700 000 лева. „Много фирми, загрижени за спорта в Пловдив, ни  помогнаха, за което сме изключително благодарни. Община Пловдив  и Общинският съвет също направиха благороден жест -дариха павета за алеите”, сподели  собственикът на известната компания „Атаро клима” Атанас Рогачев.

От  старите кортове на БДЖ не остана и следа. Целият терен, занемарен в годините,  беше изчистен, строителите направиха дренаж за отводнителната система, който отговаря на съвременните норми, монтираха мощно осветление 800 лукса.  „То дава възможност  да се играе и до късно  вечер”, обясни един от треньорите - Георги Чочев. Той е доволен, че  с отварянето на комплекса

деца, младежи и възрастни ще  могат  да спортуват в прекрасни условия

и естествена среда, сред зеленината и прохладата на  Младежкия хълм.

Най-много усилия са положени за шестте корта. Те са изградени от нулата, с уникална  настилка от клей. До тях се стига по широка алея, на която са наредени дарените от Общината павета.  Зелената ивица от морава с естествена трева  и борчета, посадени  край оградата,  радват очите. Вече е изградена и поливна  система. 

Трибуните, построени от леки  метални конструкции, ще бъдат допълнително покрити с козирка от термопанели. За  начинаещите и опитните тенисисти има пътека за бягане и загряване. Намерението на инвеститорите е в близко бъдеще да изградят малък басейн с размери осем на четири, каквито имат в  съвременните тенис кортове за тренировка на тенисистите. За малките спортисти, които ще идват с родителите си, ще има детски кът.  

Ако от Община Пловдив разрешат, в комплекса ще бъде направен и фитнес

„Целта на инвестицията ни  беше  да направим хубав спортен комплекс в Пловдив.  Идеята ни е да има много деца, които да играят  тенис. Още преди да завършим кортовете, получихме безброй запитвания, дори от майки на двегодишни деца, за да ги запишем в школата.  Всички се радваме, че успяхме  да изградим тази спортна база с полза за града. Тази инвестиция е много важна, особено за подрастващите”, коментира  Атанас Рогачев.    

Седем треньори  ще обучават начинаещите спортисти, които мечтаят да тръгнат по стъпките на Цвета Пиронкова и Григор Димитров към върховете на световния тенис. 

Тенис клуб „Пловдив” скоро  ще разполага и със собствен автобус, за да могат децата да пътуват на състезания в други градове. 

Школата на ТК „Пловдив 1981”  отваря врати от 1 октомври. 

В турнира, който се провежда  днес от 9,30 часа  в новия тенис комплекс на Младежкия хълм, ще участват  над 100 деца до 10 години. Той е част от веригата "Киндер +".  

В понеделник  започва международният турнир  "PLOVDIV CUP 2020" от календара „Тенис Европа”, в който ще се включат близо 70 млади таланти до 16-годишна възраст.

Заради епидемията ще има по-малък брой чужденци. „Радваме се, че най-талантливите български деца ще вземат участие  в нашия турнир. С тази първа проява на новите тенис кортове ще дадем и  ново начало на нашия състезателен клуб”, каза треньорът Георги Чочев. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?