71

Още един крал си отива? Надал: Унищожен съм, не мога да се движа

Най-успешният тенисист за всички времена Рафаел Надал намекна, че е напът да захвърли ракетата заради измъчващите го травми. Носителят на рекордните 22 титли от Големия шлем преживя голямо разочарование още във втория кръг на Australian Open, след като не само отпадна от американеца Макензи Макдоналд с 0:3 сета, но и го стори след нова контузия.

Надал, който е шампион от миналата година и поставен под номер едно в тазгодишното издание, се контузи в края на втория сет, получи медицински таймаут, върна се на корта и опита да навакса. Легендата обаче нямаше никаква възможност да се противопостави на младия американец, №65 в света, нито да гони топките, както обичайно.

Проблемът бе в бедрото, като видимо ставаше дума за разтежение.

Надал отпадна с 4:6, 4:6, 5:7, като последните геймове бяха мъка за гледане. Той едва се придвижваше по корта, опитвайки се с по-хитра игра да компенсира почти изцяло блокираните си движения.

 „Не знам какво се случва, дали травмата е мускулна, или проблемът е в ставата,“ каза той по време на пресконференцията си след поражението. „Имам история с това бедро. И преди се е налагало да го третирам, но никога не е било чак такъв проблем – сега усещам, че не мога да се движа“, заяви Надал, величан като Краля на клея заради своите 14 титли от Ролан Гарос.

Испанецът започна двубоя слабо, а след сет и пробив пасив се появи и контузията. Въпреки това доигра срещата, видимо далеч от най-добрите си възможности.

„Не исках да напускам корта с отказване. Предпочитам да е по този начин. Загубих – няма какво да кажа. Поздравления за опонента,“ обясни той,

„Понякога е трудно да се приеме. Понякога се чувстваш супер изтощен от всички тези контузии. Не мога да кажа, че в момента не съм психически унищожен, защото щях да лъжа“, продължи с откровенията левичарят.

За Рафа това е шесто поражение в осем мача от US Open насам. Контузия в ребрата, завръщане на хронични проблеми в стъпалото и друга травма в коремната област го съпътстваха през 2022.

Това засилва опасенията на феновете му, че Рафа много скоро ще бъде принуден да сложи край на кариерата си. Засега обаче ветеранът продължава битката с контузиите и възрастта.

„Просто е. Харесвам работата си. Харесва ми да играя тенис. Зная, че няма да го правя завинаги. Харесва ми да се чувства конкурентоспособен. Обичам да се боря за неща, за които съм се борил през половината си живот или дори по-дълго. Разбира се, че е изтощаващо и изнервящо, че контузиите са такава част от кариерата ми, че трябва да се възстановявам постоянно и да се боря с тези неща постоянно. Но съм приемал ситуацията добре през цялата си кариера и успявам да се справям с нея добре", заяви Надал.

Засега обаче опитът му да се върне на върха в ранглистата отново търпи провал, след като контузия го извади от Уимбълдън 2022 преди полуфинала, а след това на US Open не издържа физически и отпадна от мощния американец Франсис Тиафо.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Валди

Валди

18.01.2023 | 22:13

Всяко нещо си има начало и край.

Отговори
5 0
Памуков

Памуков

18.01.2023 | 12:47

Голям тенисист но кофти човек. Никога няма да забравим как се отнесе с Ноле, че не е ваксиниран. Висша справедливост раздава само Всевишния

Отговори
9 5

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?