Обратно към върха: Пловдив отново е бисерът в короната на родния спорт

Логиката повелява Станилия и Габи да заемат призови места и в националната класация Класическите дисциплини дават все по-голям отпор на бойние спортове

Пловдив продължава да бъде спортната столица на България, сочи бърз преглед на номинираните в призовата десетка на класацията за Спортист номер 1 на страната. На 22 декември от 18.30 часа ще станат ясни призьорите и класирането на най-добрите в националната анкета. Логиката повелява двете състезателки на пловдивски клубове, фигуриращи в десетката, да бъдат в Топ 3 или поне в първата половина. Вчера и двете получиха спортни икари - Станилия Стаменова за достойно представяне, Габи Петрова - за впечатляващо представяне. 

Станилия няма равна у нас като постижения - никой друг през тази година не е печелил два златни медала от европейско и световно първенство. Нейният треньор Николай Бухалов пък представя града в класацията на най-добрите треньори и също заслужава призово място в подреждането. Двамата успяха да изградят страхотен тандем и да оберат всичко възможно, макар и в не толкова популярен спорт като женското кану. Станилия заслужено бе избрана за спортист номер на Пловдив, след като от пролетта стана част от АСКК Тракия. В последните три години тя е и неизменно в десетката на България.

Лекоатлетката Габриела Петрова е другата представителка на града сред най-добрите родни спортисти за годината. Макар че и липсва златен медал от голямо първенство, постиженията на Габи са изключително силни, тъй като са постигнати при жестока конкуренция на олимпийски и световни шампионки. Възпитаничката на Атанас Запрянов в СКЛА Локомотив стана втора на европейското в зала, 4-та на световното в Пекин, втора на Диамантената лига в Осло, победителка на престижни турнири с много силни резултати в тройния скок. Завоюва и олимпийска квота за Рио. Преди няколко дни очаквано бе определена за атлет номер 1 на България. А най-силната ни представителка в Царицата на спортовете няма как да не заеме челно място в националната класация. 

Кои са основните конкурентки на двете ни спортистки, които оглавиха пловдивската анкета. Състезателката по спортна стрелба Антоанета Бонева има две победи за Световната купа и втори места на европейско и европейските игри в Баку. Тайбе Юсеин стана трета на световното по борба в Лас Вегас и на европейските игри в Баку и втора на финалния турнир Голдън Гран При. Боксьорът Даниел Асенов е европейски шампион. Габриела и Стефани Стоеви грабнаха златен медал на европейските игри в Баку. Останалите от десетката са волейболистът Владо Николов, алпинистът Боян Петров, тенисистът Григор Димитров и спринтьорката Ивет Лалова, която стигна финал на 200 м на световното в Пекин и финишира седма. Всички тези спортисти несъмнено заслужават мястото си сред най-добрите на България, но като че ли постиженията на Станилия и Габи имат по-особена тежест. А да не забравяме, че в десетката на Пловдив има още куп медалисти от световни и европейски първенства. Освен Станилия там са още петима европейски шампиони - Антон Ризов /стрелба/, Александър Команов и Валери Димитров /таекуон-до/, Мирела Чилингирова /таекуон-до/ и Димитър Рангелов /сумо/. Тук са и двете най-добри представителки на страната в едни от най-популярните в световен мащаб спортове тенис и плуване - Цвети Пиронкова и Нина Рангелова. При младите таланти на града също е налице истинско изобилие от най-високи международни постижения. На практика 9 от 10-те в класацията имат отличия от световни и европейски първенства. 

Другата положителна тенденция в Пловдив е, че класическите спортове дават все по-голям отпор на традиционно силните за града бойни изкуства. В минали години поне половината от десетката са били представители на карате или таекуон-до, сега техният брой е по-малък. Разбира се това не се дължи на отстъпление на източните спортове, а по-скоро на възход на останалите. Кану каяк, лека атлетика, спортна стрелба, тенис и плуване - това са традиционните дисциплини в призовата десетка на града с наистина забележителни постижения на техните представители. Подобно е положението и в младежката класация - кану каяк и гребане, борба, лека атлетика, сумо, шахмат, бокс, карате, тенис и волейбол. И тук имаме страхотни резултати, а интересното е, че 10-те млади таланти в класацията са от 10 различни спорта. Към пъстрата палитра от многото индивидуални отличия и медали на пловдивчани, няма как да не прибавим и шампионската година на женския волейболен тим на Марица. Жълто-сините спечелиха златен требъл - титла, купа и Суперкупа и се превърнаха в първият ни отбор от доста години, прескочил първия кръг на евротурнирите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?