1939

Обрат: Не вписаха в Търговския регистър новата управа на ТК „Локомотив 1924”

Бизнесмените Александър Асенов и Димитър Златанов обещават сериозни инвестиции, но започнаха с рокади и „оптимизации” още преди да са станали част от легитимното ръководство

 

Базата на тенис клуб „Локомотив 1924” е една от многото, които създават грижи на местната власт. За тази година е включена в програмата за разпореждане и управление на общинска собственост, но най-очакваният кандидат - ТК „Локомотив 1924”, има сериозни организационни проблеми, научи „Марица”.

Администрацията иска да получи уверения, че в базата ще се инвестира, за да даде комплекса под наем за 30 години. От Общината дори ще настояват за банкова гаранция. Това обаче не може да стане, без в клуба да влязат състоятелни бизнесмени и такива се появиха в лицата на Александър Асенов от компанията „Хъс” и Димитър Златанов от „Лидер”. Те станаха част от Управителния съвет по време на Общото събрание миналия месец. При избора си двамата представиха амбициозна инвестиционна програма в размер на 2-3 млн. лв. Оказа се обаче, че Търговският регистър е отказал да впише решенията на Общото събрание, защото един от старите членове не е бил уведомен по реда на закона за неговото провеждане.

Забавянето може да създаде сериозни проблеми пред желанието на клуба да вземе базата за 30 години. В момента управата няма полезен ход - бъдещите инвеститори на практика не са членове на клуба и едва ли ще рискуват да издадат банкова гаранция за ангажимент към клуб, който на практика не контролират. Асенов и Златанов засега не изглеждат притеснени от юридическите неудачи и дори започнаха с рокадите и „оптимизацията”, явно с идеята ТК „Локомотив 1924” да подобри финансовото си състояние с оглед на предстоящите  инвестиции. Изненадващо като изпълнителен директор в клуба бе представен Георги Чочев, който ще дели оперативното управление с дългогодишния ръководител Дора Рангелова. Не е ясно обаче кой е делегирал правата на Чочев, след като новият Управителен съвет на практика е нелегитимен, а старият не е взимал решение за неговото привличане.

Георги Чочев е новият шеф в ТК “Локомотив 1924” 

Организационните проблеми в клуба не са единственият риск за бъдещия дългосрочен договор за наем и планираните инвестиции. Според юристи, ако изискването за банкова гаранция бъде заложено в условията на процедурата, тя може да бъде атакувана в съда. Такова изискване може да се третира като дискриминационно, защото се предполага, че за комплекса ще кандидатстват спортни клубове с нестопанска цел, които нямат активи, за да защитят подобна банкова гаранция. Другият спорен момент е, че няма изработена методика, по която Общината ще оценява и признава извършените инвестиции.

Първоначално Асенов и Златанов имаха идея да кандидатстват за базата със собствен клуб. За целта те дори регистрираха ТК "Локо СТАД", който към момента има статут на клуб-наблюдател във федерацията по тенис. Първоначално в него членуваха Михаил и Иван Тикови. Преди време обаче Иван Тиков обяви пред "Марица", че е напуснал и няма връзка с проекта.

Не е ясно каква ще е съдбата на комплекса, ако при стартирането на процедурата за отдаване под наем Александър Асенов и Димитър Златанов все още не са легитимни членове на управата на ТК „Локомотив 1924”. Зам.-кметът по спорта в Общината Георги Титюков коментира пред "Марица", че единствената цел на администрацията е да гарантира развитието на базата и създаване на по-добри условия за състезателите. В общината са убедени, че клубът, който след 2 години навършва вековен юбилей, трябва да бъде запазен и развиван. 

 

Историята

Последният голям ремонт в тенис комплекса е от времето на пловдивските брокери Христо Данов и Христо Александров. В средата на 90-те години на миналия век двамата харчат с широки пръсти за спорта - спонсори са на футболните „Ботев” и „Спартак”, подпомагат водомоторните спортове, Данов е шеф на БФС, а Александров става голям клечка във федерацията по тенис. Заради подкрепата и направените инвестиции комплексът дори е прекръстен на „Локомотив СТАД”, като в него е добавена абревиатурата на едно от фирмите от съзвездието на „Агробизнесбанк”.

Добрите времена за брокерите обаче отминават и те се оттеглят от клуба. На тяхно място като спонсор влиза бизнесменът Ангел Стефанов. Подписан е дългосрочен договор за наем на базата срещу ангажимент за съответните инвестиции. Те обаче не са реализирани и контрактът е прекратен. От клуба оспорват заповедта на кмета Иван Тотев, но в крайна сметка съдът я потвърждава.

Сега базата с 8 червени корта, 3 изкуствени, зала и сграда с административна част, съблекални, ресторант и магазини се стопанисва в режим на търпимост от ТК „Локомотив 1924”.

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Крадец на общинска собственост

Крадец на общинска собственост

05.04.2022 | 13:49

Под наем за повече от 10 години не е възможно. Другото се нарича Концесия до 35 години. Отдаване на общински терени без наем се нарича Безстопанственост и се третира по наказателния кодекс

Отговори
6 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?