Следвайте ни

Не, 80 лева на час в НТЦ не е мечтания бизнес за Григор

viber icon

Григор Димитров чрез тенис клуб "Хасково" иска да сложи ръка на най-апетитните кортове в столицата - тези на "Национален тенис център" (в Борисовата градина).

За новото бизнес начинание на тенисист номер 1 у нас съобщи ВoulevardBulgaria.bg.

Съоръжението е собственост на държавното дружество “Академика 2011” (с принципал Министерството на младежта и спорта) и досега се управлява от Българската федерация по тенис под името “Български национален тенис център”.

Точно преди две седмици ръководството на “Академика 2011” обявява конкурса, като максималният срок за наема е 20 години. Минималният изискван размер на инвестиционната програма е 2,5 млн. лв. (с включен ДДС), а началната конкурсна месечна цена на наема е 5500 лв.

Кандидатите имат срок за внасяне на концепция за развитие и инвестиционна схема за Националния тенис център до понеделник, 19 юли 2021. Предложенията ще се разгледат от комисията по оценка на следващия ден на закрито заседание.

Припомняме, че родният клуб на Григор Димитров "Хасково" вече има една концесия за тенис кортовете на „Кенана“. Там са осем корта, с два корта в зала, един от най-хубавите и големи комплекси в България. Той е любимият комплекс на българските тенисисти още от времето на 80-те години, когато беше построен.

Преди няколко години друг хасковски клуб, на който баща му е президент, направи заедно с общината договорка за  шест корта в центъра на града.

Простите сметки показват, че към днешна дата Григор Димитров, баща му и мениджъра му Георги Стоименов притежават за бизнес 14 корто в Хасково. Там обаче се прави явно само бизнес, тъй като след подрастващите няма ярки имена от Хасково.

Единственият светъл лъч - Адриано Дженев, предпочете да продължи кариерата си в ТК "Пловдив 1981". Проблеми има и с подръжката на базата. Преди малко повече от месец имаше турнир от ITF 2 категория, който за малко не се провали, тъй като имаше проблеми с кортовете след падналия дъжд.

Пред колегите от dsport любопитно мнение изказа вицепрезидентът на Българската федерация по тенис Огнян Илиев (бивш капитан на България за Купа Дейвис) от ТК Черно море-Елит Варна, предишният клуб на Григор Димитров. 

Илиев възрази „Националния тенис център“ да бъде за бизнес, а не място, където през последните години безплатно се подготвят български тенисисти. БФТенис също ще участва в конкурса.

"Искам да изкажа моите благодарности към Григор Димитров за това, което той е направил за българския тенис през годините. Също и за някои неща, които той не пожела да направи за българския тенис. Въпреки това той заслужава аплодисменти и благодарности", коментира Илиев.

"Не искам да бъда циничен, но на моменти ми идва точно това. Григор, като тенисиста Григор, е получил всички неща, които са му са се полагали. Той е бил спортист на годината, почетен гражданин на Варна, почетен гражданин на Хасково. Григор е бил приет с любов навсякъде."

"Този конкурс е насочен срещу тениса, който много го обичаме. Всички ще кажем, че всичко правим в името на тениса. Първо ще кажем, че кортовете не са много хубави, но ще станат страшно хубави. Разправят се разни неща... В "Национален тенис център" тренират безплатно отборите на България във възрастите 14 и 16. В събота заминават на Европейски първенства. Това са българските тенисисти, които се подготвят безплатно, спят и се хранят от Българска федерация тенис. Има лагери и за други деца. Там е пълно с хора и деца, които играят тенис. Там не се правят часове по 80 лева."

"През годините всичко това се е правило – състезания, държавни първенства, държавни турнири, регионални турнири, международни турнири, лагери, съдийски курсове, треньорски курсове. Да, този „Национален тенис център“ не бил с много добри финансови резултати. Не е работа обаче на "Национален тенис център" да печели по 80 лева на час.“

"Федерацията е длъжна да участва в този конкурс, защото "Национален тенис център" е сърцето и душата на българския тенис и го е доказал с това нещо, че всеки един е добре дошъл на всяко едно мероприятие."

"Ние говорим за тенис. Ние не може да бъдем хората, които ще искаме по 80 лева на час от деца. Това е бизнес. Който иска да си прави бизнес, да си купи земя, да си направи тенис кортове и да прави, каквото иска. То ще бъде негова собственост.

Съжалявам. Аз обичам Григор Димитров. Той си даваше душата и сърцето и той наистина го е правил. Това не е мечтата на Григор, сигурен съм, защото тук излиза само бизнес, бизнес и пак бизнес. Хубаво, да вземем всички бази – в Хасково две, тука една, в София 13 корта. Общо 28 корта вече имат те", каза още Огнян Илиев.

Припомняме, че тенисистка номер 1 на България Цветана Пиронкова също има свой комплекс с кортове, но не взе на готово тези на родния си клуб Локомотив, а построи със свои средства и земя от Община Пловдив нови. 

Коментари (1)

Тренер

Тренер

16.07.2021 | 12:26

Абе като е такъв мерклия що не вземе да си купи един терен и да си прави каквото иска? Така направиха Пиронкови и само адмирации за това което съумяха да изградят! И това е най евтиното място в Пловдив за практикуване на тенис за всички, които обичат този спорт! Явно терена в гората на пъпа на София е далечната цел и то не на Григор, а на умниците покрай него! Никой от свитата му не е с идея да прави спортисти! Основната им цел е да правят пари!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?