Малките селища съхраняват и развиват традициите на спорта

Малките селища съхраняват и развиват традициите на спорта в България. Това е един от главните изводи след провеждането на основната част от програмата на ХVI държавни игри на БАСС. В края на октомври 2011 г. на конноспортната база във Войводиново ще се проведе последният турнир от програмата - конен спорт, прескачане на препятствия. Домакин на тазгодишните състезания по десетте вида спорт бяха Момин проход, Костенец, Ихтиман и Стамболово. В залите и терените се представиха 109 отбора от 62 селища от цялата страна. За пореден път гости на игрите бяха и биатлонисти от четири държави: Сърбия, Босна и Херцеговина, Гърция и Македония. Шампиони на ХVI игри при юношите и девойките станаха: Хисар и Поликраище (баскетбол), Борино и Любимец (волейбол), Опака (хандбал в двата пола), Ихтиман (футбол, юноши), Свиленград и Драгоман (ръгби), Ракитово и Маноле (лека атлетика), Раднево (борба, юноши), Белослав (шахмат, смесени отбори), Роман и Две могили (тенис на маса). В биатлона състезанието бе индивидуално. Там най-добре се представиха Аякс (Троян), единствен с две титли, Сапарева баня, Стамболово, Берковица, Рилски спортист, Банско, Босна и Херцеговина, които взеха по една титла. Медали извоюваха общо девет отбора.
Пловдивският регион бе представен от десет селища с 13 отбора. Шампиони по баскетбол станаха юношите на Хисар с треньор Иван Бадев и атлетките на Маноле, водени от емблематичното име в пловдивския футбол Михаил Георгиев. Вицешампион в борбата е Долно воден, а съставът на Строево е трети в турнира по шахмат. Хандбалистите на Труд и футболистите на Белозем са четвърти при юношите, а баскетболистите на Перущица и атлетите на Маноле - пети. Брани поле е пети при девойките и седми при юношите в тениса на маса, а тук Поповица остана на осмо място при юношите. Отборът на Рогош е седми в баскетбола при юношите.
Със свои отбори сега се явиха 15 нови селища. В десетте вида спорт бяха набелязани над 30 момчета и момичета с изявен талант и качества, готови да попълнят редиците на елитния български спорт. За това благодаря на всички специалисти и общественици, които са ангажирани с проблемите на спорта в малките селища. И сега, благодарение на ангажираността на БАСС, продължи традицията в центровете, където се провеждат игрите, да се обновява спортната материална база. Така град Момин проход се обособи като един изключително функционален център, с всички условия за провеждане на едни такива състезания. Тук е мястото да изкажа нашата благодарност на МФВС и лично на министър Свилен Нейков за ангажираността им по провеждане и на ХVI игри на спортистите от малките селища, заяви пловдивчанинът Стоян Караиванов, президент на БАСС и главен ръководител на игрите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?