46

Клуб без тенисисти и треньори иска кортовете на най-големия комплекс в България

Новото сдружение, зад което стоят компаниите "Хъс" и "Лидер", планира да инвестира 1 млн. лв. в съоръженията, ремонтирани за последно преди 25 години от пловдивските брокери.   

 

Бизнес сдружение на богати любители на тениса, което не разполага с нито един лицензиран треньор и състезатели, иска да вземе за 30 години най-големия специализиран комплекс в България. Съоръжението до стадион "Пловдив" е общинска собственост. Разполага с 8 червени корта, 3 с твърда настилка и два покрити. Комплексът не е ремонтиран от 25 години. За последно в средата на 90-те години на м.в. в него инвестираха пловдивските брокери Христо Александров и покойният вече Христо Данов. Сега регистрираното през 2018 г. сдружение "Локо Стад" е внесло в Общината инвестиционно предложение с намерение да вложи в комплекса 1 млн. лв. Вчера местният парламент на Пловдив даде зелена светлина за отдаването на базата под наем или на концесия, като го включиха в годишната програма за разпореждане с общинска собственост заедно с кортовете северно от стадион "Пловдив" и бившия плувен комплекс "Балона". 

Предстои администрацията да организира конкурси за трите обекта. "Процедурата ще бъде открита и всички кандидати ще могат да участват в нея", коментира пред "Марица" зам.-кметът с ресор спорт Георги Титюков. Според запознати обаче битката за тенис комплекса е предрешена, защото едва ли ще се намери друг клуб, който да поеме ангажимент да инвестира 1 милион в комплекса.  

Дълги години кортовете се стопанисваха от ТК "Локомотив 1924" с председател д-р Георги Крумов и главен треньор Дора Рангелова. Силната фигура в Управителния съвет на клуба след оттеглянето на брокерите бе бизнесменът Ангел Стефанов, който през годините обещаваше да направи сериозни инвестиции в комплекса. Това обаче не се случи и през 2019 г. Общината прекрати договора за базата заради неизпълнени ангажименти на наемателя. 

Кой стои зад "Локо Стад"

От името се разбира, че сдружението е създадено именно, за да вземе тенис комплекса. В средата на 90-те той бе изцяло реконструиран от Христо Данов и Христо Александров чрез една от фирмите от бизнес империята на "Агробизнесбанк" - СТАД (Спорт и туризъм АД). Там спортуваха състезателите на "Локомотив", затова кортовете останаха известни като Локо СТАД. 

Днес зад сдружението с това име стоят влиятелни бизнесмени, собственици на компаниите "Хъс" и "Лидер". Първоначално в него са участвали и собствениците на фармацевтичния гигант "Булфарма", както и болниците от веригата "Пълмед" Михаил Тиков и Иван Тиков. Те дори са били представляващи сдружението заедно с Александър Асенов. "От 6 месеца нямаме нищо общо с този клуб. Заедно с баща ми излязохме от сдружението", каза за "Марица" Иван Тиков. 

От Търговския регистър е видно, че баща и син Тикови наистина са напуснали "Локо СТАД" заедно с други двама от основателите - Марияна Динкова и Румен Янев. Техните места са заети от синовете на Александър Христов - Христо и Ангел, както и трима души, свързани с компанията за производство на велосипеди "Лидер" - Димитър Златанов, съпругата му Велка Кръстева и баща й Златко Кръстев. Сред членовете на сдружението остава и Иван Деливерски. Той е бивш състезател по борба. В момента има бизнес с метали и от Търговския регистър е видно, че през 2019 г. е станал собственик на фирмата "ЕС Профайлс", създадена през 2015-а от Стефка Асенова - майка на Александър Асенов.

От частна в обществена полза 

Първоначално сдружението е регистрирано в частна полза, но с промяната в регистрацията е удостоверено, че ще извършва дейност в обществена полза. Това е задължително условие, за да може даден спортен клуб да кандидатства за стопанисване на общинска база, както и да получава финансиране. Наскоро са изпълнени и други изисквания, като това клубът да е член на призната от Министерството на спорта федерация и да притежава спортен лиценз. 

Според изискванията на Закона за спорта, за да се случи това, клубът трябва да има правоспособни треньори и състезатели. Засега от регистрите не е видно "Локо СТАД" да разполага с такива, но вероятно и това ще се случи до момента, в който Общината стартира тръжната процедура за кортовете до стадион "Пловдив".  

Ако новото сдружение в крайна сметка получи комплекса, не е ясно какво е бъдещето на ТК "Локомотив 1924", който е дал на българския тенис легенди като братя Рангелови, братя Пампулови, Марина Кондова, Дора Рангелова, Димитър Кузманов и още десетки елитни спортисти.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
PRONTO

PRONTO

28.10.2021 | 09:45

Зико "връща" ресто

Отговори
9 1
Ако някой не знае

Ако някой не знае

28.10.2021 | 09:24

Тиков обслужва ГЕРБ

Отговори
8 0
И.Пеев

И.Пеев

28.10.2021 | 09:14

Поредните помислили се за феодали с топла връзка в кметството!

Отговори
13 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?