Следвайте ни

Какво каза Бил Гейтс на Надал още през февруари за COVID-19

viber icon

Тони Надал, чичо на втория в мъжкия тенис Рафаел Надал и негов дългогодишен треньор, направи интересни изявления в интервю пред испанското радио “Онда серо“, сред които и за кризата с коронавируса.

“Племенникът ми февруари играеше турнир в Южна Африка, където си говорил с Бил Гейтс и той му казал, че случващото се по това време в Китай ще се усложни...“

Американецът, основател на Майкрософт, предвиди световна пандемия от ужищожителен биологичен вирус преди пет години (18 март 2015 г.) на конференция, на която обяснява заразяването с Ебола в Сиера Леоне в Африка, показва снимка на възможна нова чума – именно на коронавирус, говори за биооръжие, военна подготовка, прогнозира много по-голяма криза и призовава за заздравяване на здравните системи по страни. Гейтс тогава изтъква, че световна грипна пандемия би се разпространила сред милиони хора и би коствала 3 000 милиарда долара.  

Името му бе замесено от онлайн-медии в информация, че чрез фондацията си инвестирал в лаборатории за производство на заразни вируси.  

1 милион души вече са инфектирани по света с Covid-19, четвърта най-засегната е Испания със 110 200 заразени , 10 003 починали и печален рекорд вчера от 950 жертви.

Тони Надал вижда ситуацията в тъмни краски и критикува политиците:
“Живеем в неведение и опасност, докато не се открие лекарство или ваксина ситуацията е много сложна. Най-важното е да се спасят човешки животи, а имаше незнание от страна на политическия апарат в много страни. Политиците са поставени да защищават обществеността, не идеалите си, а фанатизмът е едно голямо зло в обществото.

Големият проблем на политиците е, че завземат все повече терен, изхвърляйки оттам експертите. Може да си добър парламентарист и лош администратор. Политиката трябва да остави много неща в ръцете на експертите.“

Чичо Тони добави, че не мисли за тенис в тежкия момент, а за помощ за хората, уверява че ще има нови турнири Уимбъдън и в Майорка (чийто организатор е с Рафа) и за който може да се търси дата след кризата.

Рафаел тренира всеки ден предимно фитнес в къщата си в Порто Кристо в Майорка, същевременно с баскетболиста Пау Гасол събират пари за Червения кръст за пострадали от пандемията, като целта е да осигурят 1 милион евро помощ.

Саул Гавиото, двукратен олимпийски и трикратен световен шампион по гребане се върна на работното си място като агент от Националната полиция в Хихон, Астуриас. Саул се готвеше за участие на игрите в Токио, но след отлагането им се върна да патрулира по улиците на града, помагайки на колегите за сигурността на хората.

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?