Къде тренират през зимата в Пловдив - меката на тениса в България?

Точно преди една година Пловдив бе за втори път домакин на силния турнир за девойки до 14г. от веригата на Тенис Европа - Европейска зимна купа.  Домакин на събитието беше залата на Атаро Клима. Надпреварата се осъществи със съдействието „АТАРО Клима" ЕООД, Българска Федерация по Тенис и ТК „Пловдив 1981". 

Националния отбор представен в състав Йоана Константинова (ТК "Плевен-ПСК"), Елизара Янева (ТК "Пловдив 1981" Пловдив) и Мария Рогачева (ТК "Пловдив 1981" Пловдив) с капитан на България Георги Чочев зае 1-то място.

8 отбора взеха участие на състезанието в Пловдив. Освен нашите момичета на кортовете в зала „Атаро Клима" видяхме и тимовете на Австрия, Унгария, Италия, Словения, Швеция, Турция и Украйна.

Къде тренират тази зима талантите на Пловдив видя репортер на Марица. Медията ни потърси мнението на някои от треньорите и функционери в града.

„Ако не ни мине котка пътя, след десет дни тенис зала "Атаро Клима" ще е домакин на първото състезание по тенис за годината - квалификация на район Южен за Националното по тенис до 12 години (20/21 февруари)“, казва  главният треньор на ТК „Пловдив 1981“ Георги Чочев.

Вече пета година зала "Атаро Клима" е едно от трите места в Пловдив, в които може да се тренира  през зимата. Другите са тенис зала "Локомотив" и балона на Пиронкови. "Атаро Клима" е единственото отопляемо съоръжение.

Светът, в частност и тениса, преживяха една много странна година. Точно преди 365 дни в "Атаро Клима" се проведе Зимната купа за момичета до 14 г. от календара на "Тенис Европа". Пловдивчани бяха похвалени за организацията. Сега ТК „Пловдив 1981“ също заслужава адмирации. След отпускането на мерките залата работи нонстоп от 8 до 22/23 часа, при това при спазване (б.а. може би най-стриктно) на противоепидемичните мерки.

„Ние спазваме мерките, тъй като винаги сме играли по правилата“, разказва Георги Чочев.

"Имаме много желаещи да тренират, но все пак разполагаме само с два корта в залата. След разговори с всички колеги, се старая да няма ощетени. Все пак всички сме тук, за да изкарваме прехраната на семействата си. Нормално е да помагаме колкото можем. Държа да вметна, че когато децата от клуба нямаха къде да тренират, получихме истинско рамо от Дора Рангелова (Локомотив) и Милко Милев (Локо 98). Близо месец и половина тренирахме на базите на двата клуба. Така, че знаем какво е да нямаш къде да тренираш", разказва Чочев.

"Винаги съм твърдял, че който гони упорито своя път, ще го намери. Ние в Пловдив отдавна сме се превърнали в център на тениса в България. Опитваме се да вдигаме нивото. Например, нашият благодетел Атанас Рогачев беше готов да помогне да организираме нова Зимна купа в града ни, но тъй като "Тенис Европа" отмени зимния си календар, нещата пропаднаха. Все пак, между 13 и 19 март в "Атаро Клима" ще сме домакини на Националното до 16 години.

Мисля обаче, че ако преживеем подобен локдаун както през миналата пролет, положението в тениса ни ще стане катастрофално ", категоричен е главният треньор на "Пловдив 1981" Георги Чочев.

Едни от най добрите условия в града за зимна подготовка по тенис на корт е и балона на Пиронкови.

Модерно съоръжение, което покрива 3 твърди greenset корта. Самата тенис база която включва 5 червени, 3 твърди и един на тревна настилка корта е проектирана така, че 3-те твърди корта да се покриват с балон през зимата. Балона се отоплява до нормална за тренировки температура. За поддръжката, хигиената, въобще за цялостната експлоатация на базата се грижи Кирил Пиронков (Киро Пирона). Базата по нищо не отстъпва на най-добрите места за тенис в Европа.

През зимния период когато местата за подготовка на тенисистите в града са силно ограничени, в балона на Пиронкови наред с всички любители, които играят тенис там, тренират и едни от най перспективните деца и младежи заедно с техните треньори - Петър Рангелов, Симо Грозев, Димо Толев, Весо Петков, Енчо Пиронков.

"За поддръжка на базата такава каквато я виждате са необходими сериозни пари. Затова и тарифите, които имаме не са от на-евтините, но трябва да се има предвид, че базата е изцяло на самоиздръжка и за да не правим компромиси и всичко да изглежда по този начин тези разходи трябва да ги плащаме ние. Няма субсидии или финансови помощи.

А съотнесено към тарифите в чужбина нашите са почти нищо. Тенисът е много скъп спорт и удоволствие, а спортистите които са се заели да вървят по този път трябва да го знаят много добре и да са подготвени", сподели пред "Марица" Кирил Пиронков.

Третото място с покрив за практикуване на тенис в Пловдив е зала "Локомотив" до стадион "Пловдив".

Доста трудна зима изкарахме, признава Дора Рангелова, спортен директор и главен треньор на Тенис клуб "Локомотив".

"Децата намаляха. През януари започнахме подготовка, но много родители не пускат децата си от страх заради пандемията. Лично аз съм на мнение, че несъзнателно сегашните деца се изнежват. През лятото родители ги спират, тъй като времето било горещо, през зимата - било студено. Ще отбележа, че преди да замине на Australian open Цветана Пиронкова тренираше навън при минус 5-6 градуса. Истинският състезател се изгражда и с трудностите, които преодолява по време на подготовката си", коментира Дора Рангелова.

"Иначе, тази пролет ще си организираме нашия традиционен турнир от ITF първа категория. Имахме предложение от федерацията да повишим категорията, но сами виждате в какво странно време живеем. За да надградим за необходими пари, а никой не може да каже от днес за утре какво ще се случи, та камоли да се правят планове чак за април.

Нашите кортове в залата са постоянно заети. На колегите, които заслужават също помагаме с часове за тренировки в залата тази зима. Лошото е, че кортовете са малко и лимитът им бързо се изчерпва", каза пред "Марица" Дора Рангелова.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?