2374

Извънредно! Новак Джокович спечели делото срещу австралийските власти ВИДЕО

Съдия Антъни Кели отмени решението на федералните власти на Австралия за анулиране на визата на Новак Джокович. Обратът на събитията означава, че 9-кратният шампион на Australian Open може да остане в страната и да участва в турнира, който започва на 17 януари - освен ако правителството не предприеме нови действия срещу сърбина.

Жалбата на световния №1 в тениса се оказа успешна и правителството ще трябва да плати разноски в размер на нанесените щети, да освободи сърбина от хотела за неваксинирани чужденци в Мелбърн в рамките на 30 минути, както и да върне обратно паспорта му.

Съдът отсъди в полза на 34-годишния тенисист, след като съдията намери за "необосновани" действията на служителя на Граничен контрол, който е взел решение за анулиране на визата му.

Федералният министър на имиграцията обаче предупреди, че може отново да отмени визата на Джокович. Адвокатът, който представляваше правителството – Кристофър Тан, заяви пред съда, че министърът обмисля дали да приложи „личните си правомощия за отмяна“ въпреки решението на Антъни Кели, който отмени решението на Министерството на вътрешните работи.

Делото „Джокович срещу Министерството на вътрешните работи“ в Австралия продължи няколко часа. То засяга анулираната виза на световния №1 в тениса, който не беше допуснат в Австралия с медицинско изключение през миналата седмица. Адвокатите на сърбина обжалваха решението, докато правителствените представители го защитаваха.

Поради големия обществен интерес заседанието се излъчваше на живо онлайн. Поради технически проблеми обаче осигуреният от съда официален стрийм се оказа достъпен за малка част от хората, които се опитаха да го използват.

Първи впечатления: Джокович е представляван от трима възрастни адвокати, които са се събрали в изискана конферентна зала. Правителствените адвокати са по-млади и участват в разговора от различни помещения. Ръководителите на двата лагера са Николас Ууд (Джокович) и Кристофър Тран (правителството). Първият е завършил право и философия в Австралийския национален универститет, а вторият - право в Харвардския университет. 

По време на изслушването на адвокатите на Джокович се повдигнаха няколко акцента. Защитата на Новак, ръководена от Ууд, набляга на отзивчивостта на тенисиста и на факта, че е предоставил всички нужни документи.

 
Ууд посочи, че сред изискванията в заявлението за получаване на виза не е влизало предоставяне на доказателства, свързани с медицинското изключение, което сърбинът е получил. Въпреки това „Господин Джокович предостави доказателства от практикуващи медицински специалисти както при качване на самолета, така и при повдигането на въпроса, след като е пристигнал.“

Въпросните доказателства са се изразявали в документа, получен от Австралийската тенис федерация. Съдия Кели призна, че остава озадачен от това, че делегатът, анулирал визата на Джокович, не е счел въпросната документация за валидна:

"Тук професор и изключително квалифициран лекар са връчили на кандидата медицинско изключение. Медицинското изключение и неговото основание са били потвърдени и от още един независим експертен панел, осигурен от щата Виктория. Този документ е бил в ръцете на делегата. Въпросът, който ме вълнува е "Какво повече е можел да направи този човек?“

По време на изложението на защитата на Джокович се стигна и до отношението, което носителят на 20 титли от Големия шлем е получил по време на разпитите на летището. Съдията изведе от транскрипцията на разговорите на граничните власти с Новак информацията, че в четвъртък в четири сутринта Джокович е бил инструктиран да изключи телефона си. Това го е лишило от възможността да комуникира с когото и да е било през целия период (или поне по-голямата част от него) до 7:42 ч., когато решението за анулирането на визата е било взето.

Новак е казал пред делегата: "Ако ми дадете нужното време, за да се събудят от Tennis Australia и да се събуди агента ми, ще мога да се свържа с тях по телефона и ще ви предоставим всичко допълнително, от което имате нужда." Това време не му е било осигурено.

Съдия Кели упреква натиска, който имиграционните служби са оказали над Джокович, и обобщава държанието им към него в сентенцията "Няма да ти помогне да се свържеш с адвокатите си, нека просто да приключваме."

Адвокатите на Джокович посочиха, че правителственият делегат не е предоставил доказателства, че преболедуването на Covid-19 не е валидна причина за връчване на медицинско изключение. Николас Ууд посочи, че така единственото категорично твърдение по темата остава на Atagi (Австралийският технически съвет по имунизация), според който подобна причина е достатъчна. Ууд добави, че в такива случаи ваксинацията "не е препоръчителна".

Стана ясно, че ако анулирането на визата на Джокович остане в сила, той ще получи забрана за посещение на страната в следващите три години. Предвид факта, че сърбинът е 34-годишен, това е много вероятно да означава, че повече няма да играе на Australian Open - най-успешният турнир от Големия шлем в кариерата му. Новак е деветкратен шампион в Мелбърн.

С това приключи изслушването на адвокатите на сърбина. Кристофър Тран представи резюме на своето изложение, което ще представи в детайли след почивката. Направи впечатление, че Тран използваше значително по-специализирана лексика и изброи голям брой предходни случаи, на които ще се позове, когато заседанието бъде подновено около 6:15 ч. българско време, пише "Булевард България". 

Изслушването бе подновено за кратко, за да се удължи разпоредбата за задържане на Джокович в Австралия до 11:00 ч. българско време. След това отново бе временно прекратено. 

Оказа се, че прекъсванията са били с цел търсене на съгласие. При следващото подновяване съдията обяви решението си. 
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Уфф

Уфф

10.01.2022 | 10:18

Жалко за Гришо, имаше някакъв последен шанс за Шлем без Жокера, ама пак греда

Отговори
0 0
676

676

10.01.2022 | 16:07

какъв Гришо бе, снимки с каки по плажа и стойки пред камерите

Отговори
0 0
Тъй, тъй, гадна британска нация, нацисти и концлагери

Тъй, тъй, гадна британска нация, нацисти и концлагери

10.01.2022 | 09:55

А съдът какъв е, бре? Да не е сръбски?

Отговори
3 3
Нацисти

Нацисти

10.01.2022 | 09:00

Това е гадната британска нация ,,, ей така щото е Сърбин ( балканец ) трябва да го смачкат заради нещо си там .. ваксини и простотий измислени от Запада ! Ако беше Мъри няма проблем за тия розавите ! Ай мекия сега мизерници такива

Отговори
15 7
Как е населена Австралия с "бели" хора?

Как е населена Австралия с "бели" хора?

10.01.2022 | 09:06

Там с кораби са изпращали английските затворници и така се е получила съвременната Австралия - абе ТОТАЛНА ИЗМЕТ!

Отговори
18 3
NOVAX - напред

NOVAX - напред

10.01.2022 | 08:56

Сега ако знаят какво ги чака, както им го е насъбрал след 5 дни в концлагераите на Австралия.

Отговори
14 5
Лечко

Лечко

10.01.2022 | 12:49

И кво точно ?

Отговори
0 0
Генка

Генка

10.01.2022 | 08:56

Ти си брато

Отговори
10 5
На това му се казва

На това му се казва

10.01.2022 | 08:55

СЪД!!!!!!!!!!!!!! КОга ли и тука ще се пръкнат такива съдии?

Отговори
20 1
Георги

Георги

10.01.2022 | 08:49

мачкай Ноле с теб сме

Отговори
19 8

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?