64

История, в която всички изглеждат зле: Ноле, австралийският тенис и властите

И така -  властите се опитват да изгонят Новак Джокович от Австралия. Нека се пробваме да вникнем какво всъщност се случва.

Ще ви покажа 15 подпори по случая, който взриви мира в професионалния тенис. Вие сами ще си прецените кой прав, кой крив.

• Джокович можеше да избегне цялата тази ситуация много просто - ако беше ваксиниран. Нежеланието му да го направи със сигурност ще доведе до допълнителни проблеми - например вече се изискват ваксинации за пътуване до САЩ (там има три Мастърса и Големият шлем), ATP съобщи, че са необходими ваксинации в Италия (Мастърс в Рим)... И очевидно Франция и Ролан Гарос вървят по същия път.

• От друга страна - реториката около факта, че Джокович може да стигне до Австралия неваксиниран, звучеше доста отвратително - миришеше на

"варварин дойде да ни тъпче рая с мръсни ботуши".

И това все още можеше да е разбираемо, ако в Австралия процентът на заразяване беше нула, както през 2021 г. Сега обаче нови случаи на Сovid се откриват в десетки хиляди, антирекордите бият почти всеки ден.

• Още повече че в средата на декември имаше турнир в Абу Даби, на който всички бяха ваксинирани. В крайна сметка: от осем участници Сovid е открит при пет. И вече в Австралия - например: Ришар Гаске и Беноа Пер, ваксинирани и вече болни, преминаха положителни тестове.

• Така че влизането на Джокович в Австралия няма да е биологичната катастрофа, която мнозина описват.

• Вероятно Джокович щеше да избегне тази ситуация, ако беше публикувал пост в Instagram с думите за медицинското изключение не преди 16-часовия полет, а от Мелбърн. Защото през тези 16 часа в Австралия мнозина се ядосаха и беше пусната луда политическа машина.

• Новак получи медицинско разрешение, след като заявлението му беше разгледано от два независими медицински комитета, един от Tennis Australia и един от Виктория. Но в крайна сметка федералните власти се намесиха в лицето на граничната служба.

• Формално Джокович не беше допуснат в страната поради факта, че е издал грешна виза. Но Ройтерс съобщава, че

най-малко трима играчи със същата виза са влезли без проблеми.

Вярно е, че според The Age те са имали много повече документи, потвърждаващи валидността на медицинското разрешение.

• Джокович имаше минимум книжа, а граничарите решиха, че не заслужава медицински преглед. Например министърът на здравеопазването на Австралия каза за това: "Това решение беше взето след проучване на медицинското лечение, което му беше предоставено от правителството на Виктория. Проверена е правилността на предоставянето му и доказателствата, довели до получаването му. Очевидно изключението, което той получи, не отговаряше на стандартите, определени от граничната служба".

• Не само Джокович е получил виза от Tennis Australia и Victoria. А сега какво ще стане с останалите, които получават изключението? Ще бъдат ли внимателно разгледани и техните дела? Има информация, че ще има.

• Като цяло австралийските власти и шефове в тази ситуация не изглеждат много готино. Федералните власти изложиха на риск Виктория и Тенис Австралия - всъщност те казаха, че Джокович е получил медицинско изключение само защото е Джокович.

• И самите те не изглеждат много добре – сякаш са решили да яхнат вълна от народен гняв и да направят политически капитал за сметка на известното име на Джокович. Например австралийският премиер Скот Морисън наскоро каза, че щатовете сами вземат решения относно медицинското лечение. Сега реториката му се промени: "Правилата са си правила, особено когато става въпрос за нашите граници. Всички трябва да спазват тези правила.

Строгият граничен контрол изигра ключова роля за запазването на смъртността от Covid в Австралия сред най-ниските в света. И няма да се отпуснем".

• Австралийски политолог дори каза пред L'Equipe, че цялата история е чиста политическа игра. Защото Виктория се контролира от левицата, а федералното правителство се контролира от десните. И

тази година ще има избори в Австралия.

• Като цяло има безумна непоследователност. В редица източници имаше информация, че Джокович се уповава на прекарания през последните шест месеца Сovid като оправдание. Но например The Age на фона на тази история съобщи, че федералните власти многократно са казвали на щата Виктория: това не може да бъде основа за медицинско изключение. Но щатът Виктория го определи като такова - и повечето играчи го поискаха точно по тази причина.

• Освен това, The Sydney Morning Herald съобщава, че Tennis Australia е бил предупреждаван два пъти - при обстоятелства като тези на Джокович няма да е възможно да се премине границата. И така, защо на Новак изобщо е било оказано медицинско изслушване?

• В резултат на това се разви идеална ситуация за Интернет - за 36 часа всеки получи възможност да се възмути силно. Отначало онези, които не харесваха Джокович, бяха възмутени - защото уж се възползва от вратичка в системата без причина. Сега феновете на Джокович са възмутени - защото той стана жертва на системата.

Особено се открои бащата на Новак: „Могат да го вземат за заложник, могат да го сложат на верига, но той е като водата и водата винаги намира изход. Новак е Спартак на новия свят, който не търпи несправедливостта, колониализма и лицемерието, а се бори за равенството на всички, независимо какъв цвят имат, на какъв бог се молят, колкото и пари да имат.

Може би светът на богатите няма да позволи на Новак повече да играе тенис. Но те разкриха истинската си самоличност. Започва по-сериозна игра.

От една страна ще има алчни и арогантни членове на световната олигархия, а от друга - свободен и горд свят, който вярва в справедливостта, истината, честната игра и мечтите на своите деца".

***

Решението за депортиране ще бъде взето в понеделник. Ако Джокович все пак получи разрешение да остане, ще бъде още по-забавно.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?