61

Григор с отличен старт в Мелбърн, пречупи Карацев за 75-а победа в Големия шлем

Григор Димитров стартира отлично на Australian Open като надви Аслан Карацев със 7:6(3), 7:5, 6:2 за 2 часа и половина. Това бе и 75-а победа за 31-годишния хасковлия в турнирите на Горемия шлем. Успехът за Григор е под номер 31 в Мелбърн, а днешният мач ознаменува и рекордната му серия от поредни участия в “мейджърите” - 48 последователни присъствия в основната схема, което е повече от всеки друг активен тенисист.

По лошо стечение на обстоятелствата Гришо трябваше да изиграе срещата си при рекордно висока температура в Мелбърн - 36 градуса - която се очаква само да се свлича надолу в следващите дни от турнира. Независимо от това топ ракетата ни наложи преимуществото си и оправда статута си на фаворит срещу човека, който го елиминира на четвъртфиналите през 2021 година.

Естествено, тогава не ставаше въпрос за нищо повече освен контузия в кръста на Димитров, която го мъчеше до края на годината и нямаше общо със съотношението на силите. Григор и в днешния двубой доказа, че е по-класният и по-опитен тенисист, но сервисът на Карацев го задържа “в играта” през целия първи сет и почти целия втори.

Димитров все пак спечели убедително тайбрека в първата част, а във втората осъществи пробив в края и успя да поведе с 2-0. В третата вече желанието за битка на Карацев понамаля, а и логично Гришо ознаменува цялостната си по-добра игра с брейкове и ранно затваряне на срещата.

Във втори кръг той ще срещне Ласло Джере, който е полуфиналист от Пуне и четвъртфиналист от Оукланд през този месец, правейки отлична загрявка за Мелбърн.

Ако Гришо преодолее и втория си противник, то в трети кръг най-вероятно ще срещне рекордьора по титли в Австралия Новак Джокович, който преследва десети триумф, но е и възпрепятстван от контузия в задната част на дясното бедро.

Българският топ тенисист спази традицията да преодолява първи кръг в Австралия през последните десет години. Ако мине и втория кръг, ще се надгради над резултатите си в “Шлема” от миналия сезон, които бяха най-слабите в кариерата му от 2013-та насам, защото в нито един турнир не преодоля втория кръг.

Благодарение на днешната си победа също така Григор ще се изкачи с едно място в световната ранглиста и ще бъде 27-ми с 1395 точки, а 26-ият Денис Шаповалов има 1515 в актива си.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?