64

Financial Times: Тенисът е идеален за договорени мачове

Financial Times, чрез историята на аржентинеца Николас Кикер, говори за борбата с уредените мачове в тениса. Този материал се отличава с факта, че авторът успя да разговаря с детектив, който разследва споразумения и да покаже този процес.

Тенисът е идеален спорт за уредени мачове. И расте с престъпността. Тази информация не е нищо ново, но не престава да бъде по-малко важна. Има десетки хиляди мачове на година - и те никога не спират.

Освен това, тъй като тенисът е индивидуален спорт, за източване е необходим само един играч. И доказването на изтичане на информация е много трудно, тъй като може да бъде трудно за външен наблюдател да го различи от обичайната лоша игра в труден ден. И най-важното - да се докаже, че това е просто източване, а не просто неуспешна игра.

Като цяло се смята, че

има две причини за разпространението на уредените мачове в тениса:

1. На по-ниските нива на спорта е много по-лесно да спечелите от загубен мач, отколкото с честна игра. И сумите ще са много по-високи.

Сега се правят опити за справяне с него. На турнирите ITF набира наградни фондове и също така търси начини да получи безплатно настаняване за играчите и да намалят пътните разходи. На теория това ще намали привлекателността на сделките, защото на играчите ще им останат повече пари.

2. Продажба на данни от мачове, позволяващи залагане в реално време на всеки професионален турнир. Сега правата върху тези данни са собственост на Sportradar.

През 2018 г. независима комисия стигна до заключението, че продажбата на данни от малки турнири трябва да бъде спряна, тъй като потенциалната вреда за играчите надвишава финансовата полза. Но представители на Международната федерация​ смятат, че в случай на отказ просто ще има частна компания, която сама ще събира и продава данните безразборно.

Татко-треньор и майка-учител платиха за кариерата на

Кикер, който продаде мач, за да се разплати с кредиторите и бившата си жена.

Като цяло играчите, които продават мачове, обикновено се разделят на два вида: хора на възраст, които не са успели да пробият на върха и вече са отчая​ни да го направят, и „млади и наивни, които продават мач по пътя към върха".

Един от младите и наивни е Никълъс Кикер, който беше лише​н от права за шест години през 2018-а ​заради продаден мач три години по-рано.

Кикер е роден в аржентинско семейство от средната класа. Има три сестри. Баща му Рикардо е треньор по тенис, който бързо забелязва таланта и характера му. „Никълъс е воин по природа“, казва Рикардо.

Първите етапи от кариерата на Кикер бяха платени от семейството му. За целта баща ми вземаше допълнителни треньорски смени и работеше по 12 часа на ден. Майка му, която работела като учителка по икономика, също увеличила работата си, за да помага на сина си. Освен това родителите три пъти преипотекирали къщата.

По същото време, през 2012 г., когато Кикер е само на 19, той и съпругата му Флорънс имат дете.

През 2015 г. с Кикер се свързва мъж, който се представ​я за спонсор. Първоначално той предл​ага да плати разходите на тенисиста за тренировки и пътуване, но в процеса на комуникация предложил да продаде мач на Чалънджър в Италия. Кикър отказва.

На 8 септември „спонсорът“ се свърза отново и предлага да предаде мача срещу Джовани Лапенти на Чалънджъра в Баранкиля срещу 15 000 долара. Кикер трябваше да спечели първия сет и след това да загуби.

След това, според Кикер, парите ще помогнат за изплащане на дългове и прехвърляне на нещо на жена му (с която Николай вече се е разделил).

Половин час преди мача аржентинецът се съгласил.

Преди мача Кикер се смяташе за фаворит - коефициентът за победата му беше 1,53, тоест вероятността за победата му се смяташе за приблизително 65%. Но при 5-2 в първия сет поток от залози в негова полза промениха шансовете. „Той очевидно печелеше, но вероятността за победата му сега беше оценена по-ниска, отколкото в началото на мача. Единственото логично обяснение би било травма“, обяснява анализаторът Иън Доруард.

В крайна сметка бяха заложени почти $850 000 за мача, близо четири пъти повече от всеки друг мач тази седмица.

Играта на Кикер само засили подозренията. Краят на третия сет беше толкова нелеп, че видеото обиколи социалните мрежи. А букмейкърите информираха антикорупционната тенис агенция TIU. В крайна сметка TIU прехвърли случая на детектив Ди Бейн.

Разследването​ се проточ​ва 3 години, а през това време Кикер влиза в топ 100

Бейн​ разследва повече от 40 години. Тя работ​ила за британската полиция и има​ла няколко случая на уредени мачове в крикета. Ди се бори с корупцията в тениса повече от 10 години. През август 2015 г. тя получи писмо от световния номер 265 Марко Трунгелити. Аржентинецът разказа, че мъж се е свързал с него и го е поканил на среща, като е обещал спонсорство. Но на срещата той предложил да се занимава с уговорени мачове.

За да убеди Трунгелити, мъжът му показва списък, в който се твърди, че включва осем играчи, които вече са се съгласили да си сътрудничат. Един от тях беше Кикер.

Лицето на организацията е човекът, който се представя за спонсор и влиза в контакт с играчите. Името му не се споменава в статията, но се съобщава, че е известно на Интерпол. Тенис властите не се интересуват особено от него, защото той не е професионален тенисист и не е треньор.

Организацията включва бивш тенисист, който се ползва с доверие в тенис средите на Буенос Айрес и помага да се убедят играчите да установят контакт.

Четирима от осемте души в списъка на Трунгелити се състезава​ли в един турнир - включително Кикер. Бейн ги интервюира всички и започна да търси несъответствия. Скоро те бяха открити. Кикер <210> каза, че не е отказвал никакви мачове и не познава организаторите. Той само признава, че е приел молбата във Фейсбук, но в крайна сметка не е общувал с човека.

Кикер отказа да даде телефона си на детектива и по време на следващата среща, няколко дни по-късно, се оказва, че той е бил откраднат от него - той дори предоставя декларация, подадена в полицията

В крайна сметка разследването се проточи почти три години. Кикер беше признат за виновен в организирането на два уредени мача през май 2018 г. (докато самият той се призна за виновен само в един), отказа да сътрудничи на разследването и беше дисквалифициран през юни. През това време той успя да дебютира в турнирите на ATP и турнирите от Големия шлем, да спечели Challenger, да играе в третия кръг на Australian Open и да влезе в топ 100.

Аржентинецът получи шест години дисквалификация, три от които - условно.

Почти три години Кикер продължи да работи върху себе си, а в началото на 2021 г. се завърна в тура и дори получи уайлд кард за турнира на ATP в Кордоба. Навършвайки 30 на 16 август, той гравитира около топ 200, но все още мечтае да влезе в топ 30.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?