Следвайте ни

Ексфутболист на Локо Пд влезе в управата на БФТенис

viber icon

ATP турнирът „София Оупън" остава в столицата и през 2021 година въпреки конкуренцията на големи европейски градове, които искат да станат домакини на престижната надпревара, ​обяви председателят на Българската федерация по тенис Стефан Цветков пред делегатите на редовното годишно Общо събрание, което се проведе в ТК „Локомотив" в Пловдив.

„Важното е, че запазихме този турнир, който е лицето на нашия спорт в България и пред света. Той и Световната купа по ски в Банско са двете най-големи международни състезания, които се провеждат в нашата страна и носят огромен престиж", заяви Цветков.

Въпреки трудностите, за 2021 г. е подсигурен и достоен международен спортен календар в България. Ще се проведат общо шест турнира (по три за мъже и жени) от сериите ITF World Tour във вилно селище Санта Марина край Созопол. Ще има турнир от същата категория и във Варна, а също така през лятото ще се проведат и две или три нови UTR турнира, чиито домакини ще се определят допълнително.

Делегатите на Общото събрание приеха програма за балансиране на бюджета до края на 2021 г., като същевременно се реши, както и през 2020-а, парите от бюджета за спорта за високи постижения – 730 000 лв., да бъдат насочени към развитие на талантливите български тенисисти и за участието им на състезания от държавния и международен спортен календар.

Общият бюджет на БФТ за 2021 г. е в размер на 2.1 млн. лв. От тази сума постъпленията от спортното министерство (ММС) са в размер на 922 000 лв., а останалите са средства, осигурни от БФТ.

​Като един от най-важните опорни стълбове в работата на БФТ бе посочен Българският национален тенис център (БНТЦ). В момента се провеждат преговори с ММС за 20-годишен договор за ползване на БНТЦ, като ще се направи пълен реорганизационен план за работата на Центъра, за да се превърне той в истински дом на тениса.

Общото събрание изпълни желанието на Цветан Михов да бъде освободен като член на УС поради ангажименти, които не му позволяват да отделя от личното си време. За нов член бе избран бившият футболен национал, а сега бизнесмен – Веселин Балевски, който вече веднъж е бил член на УС (през 2010-2013 г.).

На събранието бе изтъкнато, че в момента БФТ е в преговори с образователното министерство (МОН) за стартиране на програма „Тенис в училище" от началото на учебната 2021-2022 г.

Делегатите на събранието се обединиха около становището да се разработи програма, която да извади по-явно на показ пред обществеността водещата роля на тениса сред спортовете в България. В момента тенисът е в трета категория за държавно финансиране, независимо от големите си успехи на всички нива, което се дължи най-вече на спецификата на отчитане на тези успехи според критериите на ММС.

Бе изготвен и приет проект за Етичен кодекс на федерацията по тенис.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?