Джокович триумфира на Australian Open ВИДЕО

Сърбинът триумфира за осми път в Мелбърн след победа с обрат над Доминик Тийм

Новак Джокович спечели Откритото първенство на Австралия по тенис Australian Open, след като надделя много трудно над Доминик Тийм с 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 в изключително драматичен и изпълнен с обрати мач.  Сърбинът триумфира за осми път в кариерата си на кортовете в Мелбърн. Рекордьорът по титли в надпреварата се намираше в трудно положения след първите три сета, но съумя да се справи с предизвикателството и да стигне до победата в мача, който продължи малко над 4 часа.

"Някои ужасни неща се случиха в Австралия, в други части на света умират хора заради военни конфликти и един човек, който приемам за мой ментор - Кобе Брайънт, почина миналата седмица. Това е едно напомняне за нас, че трябва да се държим един за друг и да бъдем близко до хората, които ни обичат. Ние сме част от професионалния спорт, но има по-важни неща в живота", каза Джокович при връчването на трофея.


 
Постижението на сърбина в Австралия е впечатляващо, тъй като той триумфира във всеки от осемте пъти, когато стигна финала. С успеха си сърбинът вече има 17 титли в турнирите от Шлема, като изостава с три от водача Роджър Федерер и е на две от Рафаел Надал.


Всичко, което трябва да знаете за:Australian Open (735)
В понеделник Джокович ще се завърне на върха в ранглистата, където ще измести Надал. Тийм пък ще се изкачи с едно място и вече ще е четвърти.


Джокович влезе по-уверено мача. Сърбинът печелеше лесно сервис геймовете, като в първите си три подавания даде общо три точки на Тийм. Джокович прибягваше често до сервис по правата, което му носеше голямо предимство в разиграванията. Сърбинът натискаше бекхенда на съперника, след което обръщаше посоката.

Тийм търсеше начин да отговори на предизвикателството и опитваше да играе агресивно, което доведе до много непредизвикани грешки. Във всеки от сервис геймовете на австриеца имаше драма, като той трябваше да полага огромни усилия, за да спечели подаването си.


Джокович използва първоначалния си устрем и поведе с 4:1. Постепенно Тийм вдигна нивото си и изравни резултата в геймовете, но се пропука в заключителната част на сета. Джокович се възползва и проби за 6:4, с което затвори сета в своя полза.


След бърза размяна на геймове във втората част сърбинът започна да се чувство некомфортно при разиграванията от крайната линия. Тийм проби за 2:1 и това му даде импулс, който го спаси в шестия гейм.


В играта на австриеца се забеляза напрежение и след двойна грешка даде възможност на Джокович да се върне в сета, но сърбинът не се възползва. Той го направи по-късно, когато проби за 4:4.


Деветият гейм се оказа решителен за развоя на третия сет. Тийм играеше на върха на възможностите си, докато Джокович беше объркан. Той два пъти просрочи времето от 25 секунди, позволено при сервис, и трябваше да изпълнява втори сервис. Съдията спазваше стриктно правилата, а по-късно Джокович го потупа по обувките и влезе в диалог с него, нервиран от случващото се. Впоследствие Тийм проби и печели втория сет след 6:4.


В началото на третата част Джокович стоеше сковано на корта и се огъваше под натиска. Тийм продължи добрата си игра и серията му от поредни спечелени геймове нарасна на шест, за да поведе с 4:0. Впоследствие австриецът измъкна третия сет след 6:2 въпреки отпора на Джокович в края.


В търсене на обрат сърбинът започна положително четвъртата част, като опитът му помогна да се върне в мача. Джокович стоеше близо в резултата до Тийм, изчака възможността и с един пробив вкара мача в пети сет.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
намръщенЪ

намръщенЪ

02.02.2020 | 18:13

Браво, Новак! Пусни и нЕкоя българска песен докато празнуваш победата

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?