64

Джокович е антиваксър? Уж не, но не се ваксинира и пропуска втори "Шлем"

В четвъртък, малко повече от час преди тегленето на US Open, стана известно, че Новак Джокович все още няма да играе на турнира. Сърбинът не е играл в САЩ цяла година, защото се нуждае от ваксина срещу коронавирус, за да влезе в страната - което няма да направи.

Преди US Open той се надяваше на чудо и внезапна промяна на правилата. А феновете му пуснаха в социалните мрежи хаштага #LetNovakPlay („оставете Новак да играе“), който навлезе дори на територията на US Open.

Имаше мънички намеци, че сърбинът може да извади късмет, защото в средата на август американските центрове за контрол и превенция на заболяванията започнаха постепенно да облекчават анти-COVID ограниченията. Но в крайна сметка изискването за ваксинация за граждани на други страни, влизащи в Съединените щати, остана в сила.

Поради факта, че Джокович няма да играе на US Open, той ще загуби 1200 точки в ранглистата за миналогодишния финал. Ще му останат 3570, което ще го постави на ръба да бъде елиминиран от топ 10 - ако имаше толкова сега, щеше да е на девето място.

В същото време в началото на сезона Новак имаше 11540 точки и беше първи с разлика от 2900. До средата на септември той загуби 7970 точки, от които 5200 (т.е. 65%) за несвързани с тениса причини:

• 2000 г. за Australian Open, където изобщо не можеше да играе;

• 2000 г. за Уимбълдън, където защитава титлата, но не играе точки през тази година;

• 1200 за US Open.

***

Ако някой е забравил, в началото на сезона Джокович беше изгонен от Австралия поради факта, че не е ваксиниран срещу коронавируса. Тогава правителството официално го призна за заплаха за обществената безопасност, защото може да провокира антиваксинални настроения.

Новак отрече да е антиваксър от самото начало. Например през февруари той обясни позицията си по следния начин: „Никога не съм бил против ваксинацията, но винаги съм подкрепял свободата да избирам какво да правя с тялото си. […] Никога не съм бил против ваксинирането. Разбирам, че всички хора по света полагат големи усилия да се справят с този вирус и се надявам да го сложат край възможно най-скоро.

В бъдеще той не разшири тази тема, но хора, близки до него, говориха. Например треньорът Горан Иванишевич: „Погрешно е да го обявяваме за лидер, който има лошо влияние върху хората. Не иска да се ваксинира, да си го инжектира в тялото, но никога не е казвал на другите да не се ваксинират. Уважавам и подкрепям решението му“.

А през юли съпругата на Новак Елена спори с журналиста Бен Ротенберг, който каза, че пропускането на US Open ще осигури позицията на Джокович като антиваксър.

Елена: „Съжалявам. Просто искам да се уверя, че по някаква причина ТИ го направи лицето на антиваксърите. И той отговори, че това е неговото тяло и негов избор.

Бен: „Разбирам, че това е негов избор, но също така отбелязвам, че решението му да бъде толкова категоричен по въпроса за ваксинацията ограничава възможността му да участва в турнири. Това също го превърна, неволно или не, в огромна икона на антивакс движението. Ясно се виждаше в Австралия."

Елена: „Вие сте създали много осъдителен разказ, който отговаря на вашата програма. Той просто избира това, което е най-добро за тялото му. И е добре да не играе заради решението си."

***

За първи път решението на Джокович, съчетано с някакво феноменално желание за хаос от страна на австралийските власти, доведе до хаотична драма с депортирането – което разстрои сърбина за няколко месеца.

През февруари той каза: „Бях представен в много неприятна светлина. Унизен, така да се каже, на световната сцена.” И през май той каза, че това унижение му е тежало дълго време: „Трябва да призная, че в началото подцених емоционалното си състояние. Мислех, че съм напуснал Австралия, така се случи, продължавам напред. Но след това в продължение на няколко месеца усещах емоционалното и психологическото ехо на случилото се.

Сега Джокович е малко възмутен от липсата на логика в това решение - защото неваксинираните американци могат да играят, но той не може: „Тенис Сандгрен каза много разумни неща: ако не пускате неваксинирани играчи, тогава не пускайте всички [неваксинирани ]. Къде е медицинската логика, че Тенис може да играе, защото той е гражданин на САЩ, а аз не? Ако имах американски паспорт или зелена карта, можех да играя."

Но тук трябва да се отбележи, че Джокович и Сандгрен идват от фалшиви предпоставки. Според това твърдение изглежда, че организаторите на US Open не допускат сърбина. Но всъщност той не е допуснат от федералните власти на САЩ, за които наистина има значение дали е гражданин или не.

В същото време мнозина посочиха липсата на логика в решението за Джокович. Някои играчи отбелязаха, че в САЩ никой не спазва особено оставащите анти-COVID мерки. Имаше чуждестранни журналисти, които казаха, че по пътя за САЩ никога не са проверявали сертификата си за ваксинация.

От друга страна, US Open веднага каза, че няма да иска изключения за сърбина и беше твърде оптимистично да се надяваме, че правителството ще промени цялата система в името на Джокович. Дори само защото в Съединените щати, според официалната статистика, около 400 души все още умират от коронавирус всеки ден. Но тук отново можем да говорим за липса на логика - все пак други ограничения, въпреки смъртните случаи, постепенно се смекчават.

***

Както и да е, Новак каза, че пропускането на US Open няма да е трагедия и той просто ще изчака възможността да говори там, където му е позволено.

Следващият в дневния му ред е Лейвър Къп в Лондон, където той ще си партнира с Федерер, Надал и Мъри (и Циципас и Рууд, но не е толкова епично). Турнирът ще започне на 23 септември. И тогава Джокович ще продължи да играе в европейските турнири и ще завърши сезона най-вероятно на финалния турнир, където ще стане шампион на Уимбълдън.

Интересно е и как ще завърши историята с Новак и Австралия. Страната вече премахна изискването за задължителна ваксинация за посетителите. Но отнемането на виза, както в случая с Джокович, води до автоматична забрана за влизане за три години.

В средата на 2022 г. обаче правителството се смени в Австралия и служителите, взели решението да го депортират, загубиха постовете си. А Daily Mail съобщи, че новият премиер е голям фен на тениса и би искал да види сърбина на турнира.

Джокович има спокойно отношение към това: „Не знам дали визата ми ще бъде възстановена, дали мога да се върна в Австралия. Бих искал да отида и да играя Australian Open.

Не тая злоба. Както стана, така стана. Ако има възможност да се върна в Австралия и да играя там, където съм бил най-успешен, ще бъда много щастлив. Да видим".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
намръщенЪ

намръщенЪ

29.08.2022 | 13:31

Като не спазва правилата, да гледа от телевизора! Два народа, за жалост православни, се мислят за богоизбрани и че с тях цял свят трябва да се съобразява

Отговори
1 1
ИВАН ТОНЕВ

ИВАН ТОНЕВ

11.09.2023 | 08:31

ГОСПОДА НАГЪЗЕНИ ЕНИЧЕРИ МАЛКО ВРЕМЕ ВИ ОСТАНА. КОВИД НЕ Е УБИЛ НИКОЙ. ТОВА Е ЕМИТАЦИЯ С КОЯТО ВАС ВИ ЛИКВИДИРАТ С ВАКСИНА. СМЪРТТА ВИ ЗРЕЕ 5 ГОДИНИ,И ВИ ТРЪШКА ПРДИМНО РАК. ДЖОКОВИЧ Е КАТО СПАРТАК. РОЙ НЕ ВЛИЗА У КОШАРАТА И ЗА ТОВА МОГАТ ДОРИ ДА ГО УБИЯТ. ЖИВЕЕМ В ПОДЪЛ И КОВАРЕН СВЯТ В КОЙТО Е УНИЗИТЕЛНО ДА ПОВТАРЯТЕ ПРАВИЛА,ВАКСИНА,ИНСТРУКЦИИ. НЕМА ТАКИВА. КОГАТО СЪВЕСТТА ВИ Е ЧИСТА НЕ Е ВАЖНО КАКВО ГОВОРЯТ ДРУГИТЕ. УМИРАЙТЕ ТРУДНО,...СТОЙТЕ ЖИВИ. БЪДЕТЕ БЪЛГАРИ, И ГОСПОД ДА ПАЗИ ДЖОКОВИЧ.

Отговори
0 0
Тенис

Тенис

27.08.2022 | 11:55

Ноле е пич!

Отговори
5 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?