Димитър Кузманов: Оставете телефоните и сбъднете мечтите си СНИМКИ/ВИДЕО

Тенисистът Димитър Кузманов се срещна с ученици от Националната търговска гимназия в Пловдив като част от програмата „Училище посланик на Европейския парламент 2019-2020“. Целта на проекта е да среща младежите с различни известни личности и по този начин да подобри осведомеността им относно европейското гражданство и Европарламента.

„Има спортисти, които твърдят, че са най-добрите, но забравят да си донесат дрехите или обувките на тренировка. А някой от вас може ли да ми каже кога му е бил последният път, когато си е забравил телефона?

Няма такъв случай, телефонът винаги е там. Това са приоритетите. Това, което трябва да ви кажа тук, е, че вие във всеки един момент трябва да може да жертвате това, което сте, за това, което искате да бъдете.

Оставете телефоните и сбъднете мечтите си“, каза вчера известният пловдивски тенисист Димитър Кузманов-Мико на среща с учениците от Националната търговска гимназия. Спортистът им дойде на гости, за да ги вдъхнови и мотивира да бъдат по-добри и да следват целите си не само в училище, но и в живота.

На впечатляващата лекция ракета номер две на България засегна теми като страха, издръжливостта и приоритетите. Според Мико човек лесно може да се избави от най-големия си враг - това да се бои от нещо. Трябва да преодолее мислите, че може да се провали и да приеме всяка своя крачка като опит. За да завърши подхванатия въпрос, тенисистът използва фраза на Стив Джобс: "Трябва да действате и трябва да сте готови да се провалите. Ако ви е страх от провала, няма да стигнете далеч".

След като получи бурни аплодисменти, Кузманов продължи с няколко изречения за издръжливостта.

„Никога не се отказвай звучи готино, но е клише. Аз обичам повече думата издръжливост, която води до думата упоритост, а тя самата до „никога не се отказвай“. Трябва да бъдеш издръжлив, за да пребориш трудните моменти, да устоиш на всякакви изпитания и да продължаваш“, отбеляза тенисистът пред десетките любопитни погледи.

Той показа снимка на две човечета, които копаят, за да достигнат до диамант. "Едното ударило 999 пъти и решило, че никога няма да стигне до камъка. Другото направило 1000 удара и се добрало до целта си", посочи младият мъж. 

Именно издръжливостта, дисциплината и любовта към спорта, продължи Мико пред репортер на „Марица“, са най-важни за успеха на един тенисист.

„Ако едно шестгодишно момче прави първи крачки в тениса, най-важно е да обича това, с което се е захванало, и да има търпение. Ако му доставя удоволствие, то то може да тренира и по пет пъти на ден, но ако е насила, няма да му се получи“, допълни пловдивчанинът.

Той е започнал да играе тенис именно на тази крехка възраст, но е останал верен на себе си и днес, 20 години по-късно, е изпълнил голямата си мечта - да отиде на големия турнир в Австралия ATP Cup, където донесе две победи на отбора си.

Кузманов е сред гостите, поканени по програмата „Училище посланик на Европейския парламент 2019-2020“. Целта на проекта е да среща младежите с различни известни личности и по този начин да подобри осведомеността им относно европейското гражданство и Европарламента.

Малко преди да си тръгне, Кузманов отбеляза пред младшите посланици на европейския парламент плюсовете на това да бъдеш спортист от държава, членка на ЕС.

Снимки от Руслан Йорданов

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?