64

Делото "Джокович": Съдиите се оттеглиха, не е ясно кога ще вземат решение

След петчасово заседание на съда, все още не е ясно дали Новак Джокович ще получи възможността да се бори за 21-ата титла от Големия шлем, десетата от Австралия.

Магистратите от Федералния съд изслушаха пледоарията на прокурора и изложението на  защитата на Джокович. В 5.35 българско време тримата съдии се оттеглиха, за да изумуват какво ще е решението им. Никой обаче не знае кога те ще го обявят официално.

Теоретично има шанс и днес цялата история да не свърши, все още се играят всякакви варианти, но някак си всички вярват, че Федералният съд ще сложи край.

Адвокат Ууд изрази искане Джокович да бъде освободен в рамките на 30 минути след решението, ако съдът отмени решението на министъра.

Главният съдия Джеймс Алстоп казва, че съдът със сигурност няма да може да даде обяснение за окончателното становище днес, но се надява по-късно вечерта да може да обяви "какво е решението".

- Това, което се надяваме, е да прекараме следобеда и ранната вечер в разглеждане на аргументите, представени на съда, не с цел да представим пълните мотиви днес, а с цел, ако е възможно, да видим резултата.

Най-важното от делото Джокович срещу Имигрантските власти в Австралия:

05:37 Край на изслушването!
Съдът се оттегли, за да разгледа доводите. Както каза гръмкият съдия, той се надява, че късно следобед ще успее да информира и двете страни за по-нататъшния ход и дали решението ще бъде взето днес или може би утр0е.

05:32 Ууд: Ще търсим незабавно освобождаване
„Ако съдът се произнесе в наша полза, ще поискаме Новак да бъде освободен незабавно. Веднага, в рамките на 30 минути“, каза Ууд.

04:11 ДП: Ууд ви попита - "къде са вашите доказателства"
Съдът припомни на Стивън Лойд, че адвокатът на Новак Джокович е задал въпрос, защо държавата призовава, че Новак представлява опасност, че разпространява антиваксинални нагласи и влияе на хората да не се ваксинират.

4:56 "Джокович има голямо влияние в Сърбия и по-малко от половината от населението е ваксинирано там"
Адвокатът на правителството на Австралия отговори на защитата на Новак Джокович, че е необосновано обявен за антиваксьор с изключително странно изказване, а също така спомена "доказателства", че тенисистът е против ваксинацията.

- Предоставихме много доказателства, че Джокович е против ваксинацията срещу Ковид, ще повторя този материал. Има доказателства от миналото, че сме прави и разчитаме на тях. Искам да отговоря на моя колега, който каза, че трябва да има доказателства, че г-н Джокович е повлиял на ваксинацията, признавам, че министърът не е заявил това, но може да се заключи, че Новак Джокович има най-висок статут в Сърбия, статут на икона и какъв ефект има той там. В родината на Джокович само по-малко от половината от населението е ваксинирано и той веднъж разкритикува правителството там за въвеждането на ваксинация и дори има доказателства за това. Поради това министърът успя да представи доказателства, имаше ги.

3:29 Пауза!
Процесът най-накрая беше отложен, съдиите попитаха адвоката на Лойд колко още време му трябва, когато той каза, че има нужда от още един час, беше обявена едночасова почивка.

3:04 Прокурорът засегна спорното интервю за "L'Equipe".
„Дори когато знаеше, че има корона, той отиде на интервю и фотосесия, което означаваше да си свали маската“, каза представителят на държавата.

03:02 Адвокатът на австралийското правителство настоява, че Новак е против ваксинацията
Адвокат Лойд настоява, че Новак Джокович е против ваксинацията, въпреки че най-добрият тенисист никога не е действал така.

„Изявленията на Джокович, но и текстът от Би Би Си, само потвърждават мнението на властите, че той е против ваксинацията. Още преди ваксините да са налични, той беше против. Сигурно е, че остави място за промяна на отношението, но обществените му възгледи не са в полза на ваксинацията", каза Лойд.

След това той продължи да критикува сърбите, заявявайки, че присъствието на Новак в Австралия, като се има предвид неговата популярност и въздействието, което оказва върху хората, със сигурност би представлявало сериозен риск за австралийците.

„Той е модел за подражание за мнозина и тъй като наскоро пренебрегна мярката за covid, престоят му в Австралия може да насърчи подобно поведение“, каза Лойд.

2:52 Това не е добре, съдията настоява за "здрав разум"
Въпреки че екипът на Джокович настояваше за доказателствата и фактите, съдията и адвокатът на държавата настояват за "здрав разум".

„Думата доказателство не трябва да се разбира погрешно. Необходимо е да има материал, който включва рационалното и разумно използване на възприятието и здравия разум, на мястото, където се взема решението. Човек трябва да бъде внимателен, когато говорим за доказателства. „Преди решението, в допълнение към материала, е необходимо да се включи това, което може да се научи от разбирането на здравия разум и възприемането на това, което е от значение за живота в общността“, каза съдия Джеймс Алсоп.

2:45 Отбрана на Австралия: Министър Хоук има право да възприема това
„В тази фаза на пандемията... Новак можеше да бъде ваксиниран, ако искаше. Фактът, че той все още е неваксиниран, показва неговия избор и отношение... Министър Хоук има право да го възприема по този начин“, започна правителственият адвокат г-н Лойд.

Той добави, че причината на Новак да не се ваксинира е, че е бил заразен с covid-19 през декември, но посочи, че сръбският тенисист е можел да бъде ваксиниран и преди това, тъй като пандемията е продължила повече от две години.

01:38 Заключение на правния екип на Новак
В заключението си депутатът Ууд посочи противоречието във факта, че министър Хоук не е попитал Джокович за текущата му позиция относно ваксинацията, въпреки че той твърди, че "тенисистът има добре познато мнение за ваксината".

Вместо това министър Хоук разчита на стар текст на BBC, публикуван преди да бъде направена каквато и да е ваксина срещу covid-19, за да „докаже“, че Новак е против ваксинацията.

„Разчитането на стара статия е напълно извън контекста“, заключи Ууд, слагайки край на презентация, продължила повече от час и половина.

01:33 Отказана пауза
Съдиите предложиха едночасова почивка, но представителят на щата Австралия Лойд отказа обедна почивка и веднага започна презентацията си.

2:22 Ууд е към края си
Първият човек на защитата на Новак подчерта, че ще завърши скоро, след около 15 минути. Той се занимава с третата точка на защитата и сега каза:

„Там, където има доказателства, рационални доказателства, че решението на министъра, че присъствието на Джокович в Австралия може да доведе до последствията, за които говори министърът, че настроенията против ваксинацията ще процъфтяват. Ако доказателствата са съществували, те биха могли да бъдат идентифицирани, но министърът не е посочил такива."

2:14 The Guardian: Wood унищожава аргументите на австралийското правителство
Британският "Гардиън" също следи внимателно това изслушване, а техният журналист Пол Карп пише, че адвокатът на Новак "разрушава аргументите на австралийското правителство".

02:08 "Вашата безотговорност е перверзна"
Тежките думи на представителя на Новак Ууд:

Мога само да опиша неуспеха на министър Хоук да разгледа последствията от депортирането на моя клиент като извращение. Всъщност има нещо извратено в толкова тясно тълкуване на член 133, буква в) от закона.

02:05 Ууд посочи недостатъците на решението на министъра
„Г-н Хоук трябваше да прецени между две възможности, за да анализира и двете възможности: Какви ще бъдат по-големите щети? Бунтове поради депортиране или бунтове поради престоя на Новак Джокович в Австралия?“

Той направи монотонен ход и избра само един вариант, без изобщо да обмисля другия вариант“, каза адвокат Ууд.

1:54 Адвокатът на Новак взриви решението на министър Хоук
Никълъс Ууд, представител на Новак, представи аргументи, които са повече от силни в полза на първата ракета в света, в които категорично отрича Джокович да представлява заплаха за общественото здраве, както съобщи министър Хоук.

1:42 Земетресение в съдебната зала, цунами на брега
Докато очите на цяла Австралия са насочени към случая с Новак Джокович, от изток идва цунами, причинено от изригването на вулкан на остров Тонга.


1:39 И Адрия тур се споменава
Защитата на Новак подчерта, че Новак Джокович в нито един момент не е подкрепял нарушаването на социалната дистанция на организираните от него турнири в Сърбия и Хърватия, което е довело до по-голям брой заразени.

1:35 Аферата L'Equipe
Правният екип на Новак засегна факта, че Джокович е отишъл на интервю с журналиста на френския "L'Equipe", въпреки че е знаел, че е заразен с covid-19.

„Новак Джокович е наясно, че е била грешка в оценката“, каза адвокат Ууд.

1:31 "Срам и абсурд"
Гласът за Виктория, екип от адвокати от австралийския щат Виктория, нарича аргумента, представен от министър Хоук в решението за анулиране на визата за Джокович, за позор.

„Хок свърза протестите срещу ваксинацията, в които Джокович дори не беше споменат. Адвокат Ууд заяви, че Джокович никога не е говорил за някое активистко движение. Той посочи, че първият инцидент, в който Новак беше споменат в контекста на движенията против ваксинацията, се случи, когато Джокович за първи път остана без виза. Чист абсурд!“, се посочва.

1:21 Новак не е "герой на австралийските антиваксини"
Министър Хоук се оправда с това, че не е взел решението въз основа на текущите възгледи на Новак Джокович за ваксинацията, а поради опасността присъствието на Новак да насърчи настроенията срещу ваксината и потенциално да доведе до обстоятелства, при които хората отказват да получат ваксината или реваксинация.

Адвокат Ууд каза, че твърдението на министъра не е вярно, както и фактът, че Новак е станал "герой на австралийските антиваксини".

"Клиентът ми получи подкрепата на своите фенове, както и на хора, които се примириха с начина, по който му беше отменена визата. Антиваксърите се възползваха от възможността да излязат на улиците, въпреки че Новак никога не е подкрепял подобни екстремистки групи", подчерта Ууд.

1:12 Министърът изглеждаше вдъхновен от медиите
Адвокатът споменава съобщения в медиите, които са повлияли на решението на Хоук, особено текста на BBC, който се занимава с коментарите на Новак относно ваксинацията, както и докладите на британската служба за „опасността от граждански вълнения, насочени от антиваксъри“.

- Джокович никога не е бил против ваксинацията, Новак каза, че не е експерт и иска да избере най-доброто за тялото му и не иска някой да го принуждава да получи ваксината, за да се състезава, каза адвокатът на Джокович.

1:09 Около 75 000 души гледат предаването
Около 75 000 души в момента следят процеса срещу Новак Джокович само чрез официалното предаване в YouTube.

1:01 Министър Хоук хитрува
Адвокатите на Джокович продължиха да настояват за изявлението на министъра на имиграцията Алекс Хоук, който не спомена медицинското освобождаване на най-добрия тенисист в света като причина за отнемане на визата му преди процеса, поради чиято предполагаема непълнота визата на Джокович е отнета. последен път.

- Министърът каза едно, реши друго, каза защитата на Новак.

0:55 Депортирането може да предизвика хаос
Адвокатите на Новак се опитват да оспорят аргумента на министъра на имиграцията Алекс Хоук, заявявайки, че евентуалното депортиране на Новак може да причини много повече щети от престоя му в страната.

- Депортирането може да доведе до протести срещу ваксинацията и нарушаване на обществения ред и мира, причинявайки щети както на Австралия, така и на самия Джокович, каза адвокат Ууд.

0:50 Защитата на Новак се фокусира върху изявлението на Хоук
Адвокатът на Новак Никълъс Ууд е на крака и отива в съда. Ууд заявява, че в началото иска да се съсредоточи върху изявлението на министър Хоук за причините за отнемане на визата на Джокович.

0:48 Тричленен съвет за вземане на решения възможно най-бързо
Съдия Алсоп обясни, че е сформиран тричленен съдебен състав, за да се произнесе възможно най-скоро присъдата по това дело, защото Australian Open започва в понеделник. В превод - окончателното решение е необходимо възможно най-скоро.

0:45 „Трябва да сме готови до обяд“
Съдията посочи, че изслушването не трябва да продължи дълго, но със сигурност няма да поставя времеви рамки.

„Трябва да приключим до обяд и ако това не се случи... със сигурност няма да ви ограничавам“, каза съдия Алсоп.

0:32 Делото започна

Процесът срещу Новак Джокович започна и в началото главният уважаем съдия Джеймс Алсоп обяснява случая пред присъстващите, особено защо съди съдебен състав, а не само един.

0:31 Почти цяла Австралия е реваксинирана
До 93,8% от австралийците на възраст над 16 години са били реваксинирани.

0:16 Ами ако Новак спечели делото?
След приключване на изслушването ще бъде известна съдбата на сръбския тенисист, а тричленният съдийски състав Дейвид О'Калаган, Антъни Бесанк и Джеймс Алсоп ще разреши всички дилеми. Има три варианта за Новак, ако и този път излезе победител.

0:00 Новак отиде на съда
Появи се и първото видео на Джокович, който напусна скандалния хотел "Парк" и отиде в съда и ново заседание, на което ще се бие за втори път срещу австралийския съд.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ПРАВИЛАТА

ПРАВИЛАТА

16.01.2022 | 20:08

Са за всички. Включително и за тоя сръбски циганин

Отговори
1 0
Парадокс

Парадокс

16.01.2022 | 06:25

Ваксинираните психично болни се страхуват от свободата на един здрав човек да не ги зарази.. Явно заразата на свободата и мисленето е много страшна!

Отговори
6 6
...

...

16.01.2022 | 01:09

А дано да его ева в сърбския..

Отговори
3 9

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?