Следвайте ни

Данте Ботини за Гришо: Нещата, които може, са извънземни

viber icon

Григор Димитров от години се радва на успех на Откритото първенство на Австралия, където за четвърти път влиза в четвъртфиналите. Полуфиналистът от 2017 г. ще се опита отново да се върне в последните четири, когато във вторник ще се изправи срещу руския квалификант Аслан Карацев. Наскоро българинът започна работа с нов треньор- Данте Ботини, бившият дългогодишен наставник на Кей Нишикори. ATPTour.com разговаряха с Ботини за техния бърз старт, какво е усещането да опознаеш Димитров и как той е тренирал шампиона на Nitto ATP Finals 2017 под сериозна карантина.  

Григор каза, че ви се е обадил в края на миналата година, когато е чул, че сте свободен и е усетил, че ще се разбирате изцяло, а не само на корта. И Вие ли усетихте това?

- Видях го веднага. Обади ми се през ноември и каза, че иска да се срещне с мен. Прекарах цели три дни с него в Монако. Говорихме много за живота, за това как виждам тениса и неговия тенис. Много добре се усетихме наистина, от самото начало. Той беше щастлив и след това се обади след няколко дни и каза, че би искал да започне да тренира с мен. Беше добра среща.

Тъй като сте били в Тура толкова дълго и Кей е играл Григор толкова много пъти, имахте ли веднага идея какво искате да направите с играта на Григор?

- Със сигурност. Кей е играл толкова много пъти срещу него. Те играеха двойки заедно, така че аз знаех много добре как играе Григор. Никога не съм го виждал толкова детайлно на практика. Знаех потенциала му, но честно казано той ме изненада, че е в пъти по-добър. Той е невероятно талантлив. Нещата, които може да прави на корта, са невероятни. Споделихме информация помежду си и се справяме добре засега.

Когато споменавате за това колко е талантлив Григор, какво виждате от него на практика, което показва това?

- Той прави трудните неща да изглеждат много лесни. Ударите, които изпълнява и начинът, по който, когато направи нещо нередно, може да го поправи. Не казвам, че са просто удивителните изстрели, които той прави, но колко лесно обработва грешките, които допуска, за да се подобри. Ако го помоля да направи нещо, той го прави веднага, вместо да го практикува няколко дни или дори седмици, преди да да му се получи.

Прекарахте много години в работа с Кей. Колко особено е чувството да тренираш различен играч?

- Всеки играч е разнообразен. Работих с Keй толкова дълго, че свикнах с него. Но през живота си съм обучавал и много други хора и знам, че всички са различни. Трябва да се настроите. Това е начинът, по който тренирам. Не е: ,,или по моя начин или по никакъв".

Григор е на 29 и с напредването на възрастта се очаква, че ще бъде по-трудно да правите промени. Но защо мислите, че той е в състояние да приема промени толкова бързо?

- Когато остарееш, е по-трудно да приемеш и това. Но всички, включително топ играчите, преминават през промени. Тенисът се променя. Това е еволюция. Така че трябва да се адаптирате и да промените няколко неща. Не казвам, че той се променя драстично, но е готов да го прави.

Има ли нещо, което бихте искали да споделите, което вярвате, че Григор може да подобри?

- Мисля, че най-важният елемент за Григор е да остане психически фокусиран и да остане по-дълго съсредоточен. Той трябва да се довери на физическата си кондиция, която е страхотна, на скоростта, способността си да се движи. Всички знаем, че той има всички удари. За мен е много важно той да запази спокойствие и да осъзнае, че има всички оръжия, с които да играе. Не е нужно да бърза.

Едно от нещата, с които Григор се гордее, е това, че е добър човек. Колко хубаво е това за Вас?

- Страхотно е. Знаех, че е мил човек, но никога не съм го познавал дотолкова, както през тези няколко месеца. Той е супер приятен човек, грижи се за другите и това ми харесва в него. Мисля, че и двамата сме почти еднакви в този смисъл. Разбираме се добре, разбираме се много добре. Обича да говори много, обича да задава въпроси вероятно повече от мен. Водихме хубави разговори ... ходехме на разходки и говорихме не само за тенис, но и за живота. Мисля, че това е важно за него, важно е и за мен. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай