Успелите деца на Пловдив

Десетки учители, далеч от прожекторите, създават малките спортисти, музиканти, художници, певци, математици

Те са бъдещето на Европейската столица на културата, но заемат местата си на сцените още от днес. Талантливите деца на Пловдив с лекота печелят конкурси, надпревари и шампионати по света и у нас. В спорта над всички са световните шампионки по троен скок Алекс Начева и по шахмат - Виктория Радева, олимпийският шампион по спортна стрелба Кирил Киров, както и редица други, на чиито постижения „Марица" ще отдели специално внимание.


В изкуствата обаче пловдивските дарования по традиция успяват да се развихрят най-силно. Малките музиканти, художници, певци, поети, математици, учени и прочие, които смайват с постиженията си, са неопровержимо доказателство за съхраненото качество на местното образование. Дори и в най-тежките години на кризата, когато хиляди от образовани и подготвени хора избягаха от града, учителите с възрожденски плам успяха да запазят и да предадат знанията на следващите поколения.


Макар да са далеч от прожекторите на медиите, десетки преподаватели под тепетата вдъхновяват и изграждат бъдещите лидери и звезди във всички области.  Днес Пловдив бавно възвръща блясъка си и започва да се сравнява с миналото си величие. А именно - в младото поколение са съсредоточени надеждите, че градът ще се превърне в културна столица не само за година, но и за десетилетия напред.

"Марица" избра няколко от най-ярките дарования под тепетата, за които да разкаже, и ще публикува статии и за останалите таланти, с които всички пловдивчани се гордеем.

2018 г. бе изключително силна за четирите зашеметяващи пловдивчанки от 4Magic. Звездите на Арт Войс Център с ръководител Руми Иванова, записаха най-слушаната песен в българския ефир за годината - „Together" ("Вечерай, Радо"). Вторият им сингъл „Колко ми липсваш“ също директно попадна в топ 10.

Друго от дарованията на Арт Войс Център - Ивана Муцова, надви съперниците си в музикалните конкурси „Златен ключ" (за франкофонска песен) и „Музикален импулс". Сега Ивана грабва сърцзата на зрителите на „Гласът на България".

16-годишният тромпетист Георги Грозев безапелационно спечели първа награда от Международния конкурс "Golden Classical Music Awards" в Ню Йорк и очарова публиката с изпълненията си в Карнеги Хол.

Преди броени дни пък 7-годишният пианист Борис Дюлгеров спечели Международния конкурс за пианисти VIVAPIANO' 2019.  Той учи при преподавателката Росица Грозданова в народно читалище  „Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г."  

Друг уникален пловдивски талант - 14-годишният пианист Борис Биков е печелил множество конкурси, а последното му постижение е второто място на Международния клавирен конкурс в Ница.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?