Следвайте ни

Пенчо Цветков: Нокдаунът не е болка за умиране. Важното е да станеш

viber icon

19-годишният Пенчо Цветков е сред младите таланти, които ще участват в боксовата галавечер на 14 декември в "Колодрума". До седми клас живее в родното Панагюрище, а към днешна дата е седемкратен шампион на България в тежка категория. „Грубата сила и помага, и пречи - разказа пред “Марица" младият боксьор. - В повечето случаи пречи, понеже те принуждава постоянно да контролираш силата на удара. Така почти нямаш възможност да обърнеш внимание на техниката си."

Подготовката му за галавечерта включва двуразови тренировки и чести кросове. „Сутрин ходим на специални кросфит тренировки при Костадин Михайлов, който много ми помага", добавя боксьорът. Следобедите младежът развива техниката си и прави спаринг с треньора на Кобрата Ибн Касън, пристигнал преди няколко дни от Щатите.

За своя треньор Димитър Добрев - Мутата казва, че го е научил на най-важното в бокса. От него знае и две ключови правила - никога да не подценяваш противника и никога да не си мислиш, че си най-добрият. Самият Добрев се зарича, че няма да позволи младежът да повтори същите грешки, които е правил той някога. „За мен е треньор, баща и приятел. Той ми предава безценния си опит и съм му безкрайно благодарен за това", разказва боксьорът.

Миналия месец младият талант триумфира на боксовата гала в град Вупертал, Германия. С три нокдауна българинът надделява над значително по-опитния Самуел Заде. „Чувството да нанесеш победния удар в такъв мач е неописуемо. Около ринга се бяха събрали около 60-70 българи, а цялата публика крещеше. Става дума за страшно много адреналин и емоции", разказва боксьорът.

Тежките удари, разменяни по време на мач, не го притесняват. „Да те пратят в нокдаун, не е нищо повече от дискомфорт - смее се младежът. - Не е болка за умиране. Важното е да станеш."

Блестящите резултати в Германия са само стъпка напред за младия боксьор. „Мачът мина добре, но има още какво да се желае. На галата в Пловдив ще покажа повече, отколкото на предишната. Свършили сме много работа и сега съм още по-подготвен", категоричен е той.

На въпроса обръщат ли се по-често младите към спорта, припомня думите на Ивайло Гоцев, мениджър на Кубрат и Тервел: „Тази година е ренесансът на българския бокс“.

В Панагюрище също има засилен интерес към бокса след шеметния успех на 19-годишния младеж. „Направо ми е трудно да повярвам. Прибрах се в Панагюрище веднага след мача и във всяка кола имаше закачени боксови ръкавици, а на задната седалка - бинтове, каски и т.н. Невероятно е“, не крие радостта си боксьорът.

Очаква се силно присъствие на ентусиазираната панагюрска агитка по време на галата в Пловдив.

„Предстоят много хубави мачове. Аз ще дам всичко от себе и няма да разочаровам публиката. Със сигурност ще има зрелищно шоу", обещава младият талант.

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?