49

Пламена Миткова: Ще продължа да се състезавам за Пловдив

Никога не бих се състезавала за чужда държава. Вече отказах 15 предложения от клубове в САЩ. Мога да си постигна резултатите и от Пловдив.  Това заявява новата голяма звезда на родната лека атлетика Пламена Миткова пред водещия Кирил Донев в Епизод 8 на „Марица Подкаст”, който ще бъде излъчен в 19 часа днес. Световната шампионка в дългия скок до 20 години и нейният треньор Ивайло Русинов разкриха своята рецепта за успех и препятствията по пътя към върха. 

Все още не съм част от световния елит в атлетиката, но съм близо. Не ме е страх да бъда там, твърди 18-годишната пловдивчанка, която беше избрана за атлет №1 на България за 2022 година. Пламена влезе и в топ 10 на най-добрите ни спортисти за тази година и заслужи второто място в класацията за Пловдив.  

 Световната титла на Пламена помогна за интереса към цялата българска атлетика, категоричен е нейният треньор в СКЛА Локомотив Ивайло Русинов, който през 1999 г. остана на второ място в тройния скок на световния шампионат по лека атлетика до 20 години в Анси, Франция.

Грешно е да се влиза в професионалния спорт на най-високо ниво на 18 години. Много таланти „изгоряха“ от напрежението и големите очаквания, твърди младият специалист, извел Пламена до шампионския скок от 6,66 метра в Кали тази година. 

Той е убеден и какъв е правилният път, за да може родната атлетика да се върне към успехите от ерата на Стефка Костадинова. 

 Държавата  трябва да помага  финансово и стратегически, а частният бизнес може да ни подаде ръка, като ни използва за реклама, твърди Русинов. 

Неговата възпитаничка пък вече гледа към Олимпиадата в Париж през 2024 година, но признава, че не е обсебена от мисълта за игрите. А и през 2023-та планира да премери сили при жените в предстоящите Европейско първенство в Истанбул и Световния шампионат в Будапеща.

Слушайте и гледайте епизод 8 на „Марица Подкаст” от 19 часа днес на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Що така

Що така

30.12.2022 | 15:31

Хубаво,ама в леката атлетика напоследък успехите ни са само в юношеските групи.Минат ли при жените-или изгърмяват с допинг/ Габриела Петрова,Ива Пранджева,Т.Наимова и др./или повече никой не чува за тях! Обзалагам се ,че при жените Лили Георгиева,Ал.Начева и П.Миткова няма да постигнат никакви успехи/ за съжаление/ . ...

Отговори
1 2

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?