49

Калата тръгва като Стоичков от "Марица", мечтае да вкарва за ПСЖ

11-годишният футболист знае, че към дарбата трябва да добави много труд и упоритост

Предизвикателство е да се изследва талантът. Той е нещото, което ни прави видими. Истинското желание да вършим това, което правим по най-добрия начин. Все го търсим - в себе си, в близките си, в колегите си, а най-често в децата.

Много е трудно обаче в днешната динамика, в която „врим и кипим“ всички, да разпознаем каква дарба дреме у малкия човек.

За да се случи това, трябва да сме наясно каква интелигентност притежава детето, за да го насърчим да я развива.

Според американския психолог Хауърд Гарднър съществуват 8 вида интелигентност - физическа, речева, логическа, изобразителна, музикална, природна, интелигентност по отношение на себе си (вътреличностна) и по отношение на другите (междуличностна). Всяко дете притежава и осемте, развити в различна степен.

8 интелигентности, които са 8 възможности за по-голям успех на деца. Затова е хубаво да се наблюдават и забележат онези скрити от погледа умения, които всеки от нас носи. Да се разкрие онзи дар, който кара детето да тръпне, да потъва в него, да търси нови хоризонти и с това да допринася за света. В този свят, в който се делим на можещи и неможещи, разбираме ли обаче правилно какво е талантът? "Марица" ще се опита да представи в поредица от публикации деца, на които отсега им предричат голямо бъдеще. С надеждата да ги насърчи да сбъднат мечтите си.

 

„Талантът е личност, поставена на правилното място. Стига да има кой да я разгърне. При мен във футбола е така, при другите е в друга дейност, но трябва да има кой да я разгърне“. Това споделя, неочаквано мъдро за своите 11 години, Калоян Палийски, бъдещ професионален футболист от ФК „Пловдив“.


Петокласникът е живо и открито дете, с прекрасни бадемови очи. Като всяко момче се увлича и по компютърните игри, най-вече Fortnite  и FIFA. Но се заседява пред екрана само когато има време. Обикновено след училище хуква към игрището, за да порита или кара колело. Почитател е на качествената храна - обича пържоли, супа топчета и броколи.

Дали има талант, Калата не може да каже. Това трябва да го прецени някой друг отстрани.

„Аз виждам само краката си и топката. Това е“,

споделя обещаващият футболист. Стартирал с тренировките преди 5 години, когато е само на шест.

Още се чуди дали се е запалил заради посещението тогава на известен стадион, или заради вроден афинитет към спорта. Знае само, че винаги му е харесвало да рита с приятели.

Затова и родителите му го записват в детската школа на „Марица“, която била най-близо до дома им. 

Завел го баща му, бивш футболист на „Спартак“ и „Ботев“. Което доказва, че талантът е наследствена сплав от вродени качества и въздействие на средата.

Във ФК „Марица“ малкият Калоян тренира при по-големите. Нямало сформирана толкова малка възрастова група. С усмивка си спомня за първия си треньор - Иван Михайлов. Бил строг, но научил много неща от него.

„Важно е да слушаш треньора, той ти казва какво да правиш, как да играеш. Учи те на техника“, споделя Калоян.

За съжаление, групата в пловдивския клуб се разпада и се налага да прекъсне с тренировките.

След кратка пауза родителите му го водят в младия клуб „Пловдив Сити“, където тренира две години под ръководството на Петър Кумановали.

Още не е чувал за известната формула за успех: 10% талант и 90% труд, но тренира здраво

„Нужни са също дисциплина, старание и постоянство", наясно е той.

Момчето, което явно проявява дарба, е забелязано и поканено в школата на „Ботев“. Там, под зоркото око на Илиян Гаров, малкият Калоян напредва много. 

Вътрешни неразбории и последвалата смяна на целия треньорски екип го отказват от тренировките.

Към футбола го връща бившият легендарен защитник Кирил Андонов, насочвайки го към ФК „Пловдив“, собственост на бившия вратар Лилчо Арсов.

Калоян споделя, че се чувства добре в сегашния си клуб. Харесва треньора  Георги Андонов и искрено му се възхищава. Доволен е, че има турнири, в които отборът му побеждава.

Последният, за който си спомня въодушевено, бил в Албена през 2020 г.  Футболните срещи го изправят срещу младите селекции на парижкия гранд ПСЖ, Реал Ниш (Сърбия) и няколко италиански тима.

Футболът за Калоян е страст. Говори с плам за любимите си отбори и играчи.

 „Ако играя в България, това ще е в ЦСКА. Натам съм се насочил. А най-голямата ми мечта е да облека екипа на ПСЖ. Това е най-добрият отбор в света“, обяснява той и с вълнение разказва за играчите във френския тим.

За него всички - от Неймар до Хакими, са перфектни професионалисти. Дори Серхио Рамос, макар и да е понякога прекалено агресивен. Изненадващо новото звездно попълнение на ПСЖ Меси не е негов кумир. Не харесва и Кристиано Роналдо, който бил „стойкаджия“. Искрено обаче се възхищава на френския национал Килиан Мбапе.

„Меси, разбира се, е невероятен техничар, има добри дрибъл и финтове, но Мбапе е много бърз. Тази бързина ме впечатлява“, казва бъдещият професионалист. Категоричен е обаче, че Христо Стоичков е „най-великият футболист на света“. „Никой не може да бъде като него, той е единствен“, възхитено споделя Калоян.

Не мисли обаче, че ако играе с № 8 като Камата, ще бъде по-добър

„Номерът на гърба ти нищо не значи. Няма значение с какъв номер играеш, просто си го носиш отзад, толкова“, споделя мъдро Калата.

Съжалява, че ако седне на една маса с любимите си футболисти - Меси, Мбапе и Стоичков, би било възможно да говори само с Христо, защото още не владее английски и френски.

„Бих ги попитал какво е по-нагоре, там, в професионалния футбол. Какви съвети са давали треньорите им, за да станат толкова добри. Какви съвети ще ми дадат и на мен“.

Връща се от мечтите към родния футбол, за да се възхити от новия рекордьор по голове у нас Мартин Камбуров: „Страхотен е! Искам да го питам как го е постигнал, макар да предполагам, че е с много усилия и труд“. И допълва разказа си със спомен за невероятната ножица на Камбуров в едно пловдивско дерби.

Труд и усилия, като в ученето, според младия футболист, са ключът за успех в каквото и да е. И не спира да го повтаря - иска да постигне много, защото футболът е игра за умни хора. И май пак, без да иска, изважда поредната житейска мъдрост.

Но играта не е единствената мечтата на Калата. Страст явно са и рисковите спортове. „Искам да карам мотори, но не ми разрешават. Мама се страхува, а и е много по-скъпо“, отговаря той.

Колко струва на семейството му футболната страст, Калоян още не знае. Но родителите му споделят, че никак не е евтино. Освен месечната такса, те трябва да закупят и екипите му. В бившия му клуб „Ботев“ само за тях плащали 350 лв. Отделно за специалните бутонки и останалите неща. 

Големите суми не отказват родителите на Калоян, защото за тях е важно детето им да е щастливо. Доволни са, че прави това, към което има афинитет, и подклаждат мечтите му да се развива. Талантът е нещо, в което гориш, за което работиш, нещо, в което виждаш смисъл. А те, неосъзнато може би, са открили и родителския - умението да накараш детето ти да се усмихва, следвайки мечтите си.

Чупи гредата с топовен шут

За нападател като Калоян Палийски е важно да имаш силен и точен удар. А повратливото крило вече има истинска впечатляваща история за потресаващия му шут. По време на мач с отбора на "Ботев" така нацелил топката, че счупил гредата и съборил вратата. Съдията обаче признал гола, а публиката се изправила на крака.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Набезизвестният

Набезизвестният

10.10.2021 | 18:59

А и колко родители има с болни амбиции че децата им са топ 10 със какви номера да са на блузите но кокто ти казваш номера незначи нещо а то неможе да улучи топката но ги бутат въртят се около треньорите сакън да не го изритат и от отбора и така талантливите се губят защото има наши и ваши .Успех дете !

Отговори
8 0
има един отбор,

има един отбор,

10.10.2021 | 20:47

в който това не е така!

Отговори
1 0
Има отбор

Има отбор

10.10.2021 | 21:29

Нещо не ти се разбира какво искаш да кажеш

Отговори
1 0
Spas Kondakov

Spas Kondakov

10.10.2021 | 12:03

Мечтите са нещо много хубаво! Нека това малко момче да преследва постоянно свойте мечти, но аз му препоръчам: 1 нека разбе, че цска няма- има литекс ЕТРОПОЛЕ и всичко около този отбор е лъжа и измама. 2 Добре ще е да си избере друг идол за пример, защото от тиквеник, като Стоичков нищо добро няма да научи. Що се отнася до това дали един ден ще стане по- добър от Стоичков ,ще му кажа тренирай повече слабия си крак усъвършенстване играта с глава и преодоляването на ек-ек ,развивай бързината си всекидневно. Ако наблегнеш сериозно на тези неща и задължително на дисциплината, сигурен съм, че ще станеш по - добър футболист от Стоичков, защото той не притежаваше тези качества. Зл.топка, може и да не станеш, защото тази награда се дава, както и Стоичков нямаше да стане зл.топка, ако в класацията, по негово време участваше Ромарио, да речем. Желая ти успех и най вече здраве!

Отговори
3 5
не е хубаво

не е хубаво

10.10.2021 | 17:50

възрастните да избиват комплексите си за сметка на децата!

Отговори
3 0
ДЕТСКИЯТ ФУТБОЛ

ДЕТСКИЯТ ФУТБОЛ

10.10.2021 | 09:53

Е оставен само на ентусиазма на родителите и треньорите! Особено що се отнася до малките, честни клубове. Т.нар. "грандове" като Локо и Ботев, безогледно крадат труда на треньорите и примамват родителите с празни обещания. Дори на публикуваните снимки могат да се видят такива деца. БФС най-безогледно събира "такси" за детското първенство, вместо да спонсорира детския спорт!

Отговори
16 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?