Следвайте ни

Иван Иванов: 2020-та ще е моята година

viber icon

CV
Състезателят на пазарджишкия СК Торнадо Иван Иванов e роден на 27 юни 2002 г. Спортната си кариера талантът започва в началото на 2008 г., когато все още няма 6 години, но за първи път стъпва в дожото. От тогава само в редки случаи е пропускал тренировка. Първото му официално участие в състезание е през пролетта на 2010 година. По това време той е едва 8-годишен, а се състезава с деца на възраст 12 години. Това е единственото състезание, в което не стъпва на почетната стълбичка. В следващите си 22 участия на първенства и турнири Иван Иванов приключва неизменно битките с медал от финал или полуфинал. От месец юни 2018 г. е член на Националния отбор по карате шинкиокушинкай на България. На проведеното тази година в Прага Европейското първенство за юноши до 18 години Иван спечели престижен бронзов медал за Пазарджик и Родината си в кат. 70 кг. Важна подробност е тази, че след ¼ финала Иванов получава сериозна контузия на дясната ръката, като препоръката на доктора на първенството е да не участва в полуфинала. Въпреки всичко, Иван излиза в срещата за класиране на финала и я изиграва цялата. Губи след съдийско решение. По този начин той дублира третото си място от първенството на Стария континент през миналата 2018-та в Будапеща. Краят на спортния календар за най-доброят ни каратист бе прекият повод да разговаряме с него. 
 
- Иване, към края сме на 2019-та година. Време, в което обикновено се правят оценки за свършеното през годината. Как ти оценяваш отиващата си година в личен и спортен план?  

- Годината си мисля беше успешна, както в личен, така и в състезателен план. Е, винаги можеше да се постигне повече, но нямах късмет с контузия по време на европейското първенство. На национално ниво постигнах всичко което можеше  – станах шампион от Държавното първенство за юноши до 18 години в Хасково, където дебютирах, а още не бях навършил и 17 години, а някои от противниците ми бяха вече на 18. 
Последва Международната Купа „Черно море“ в Бургас,  където отново завоювах златото в конкуренцията на клубове от Румъния, Русия, Казахстан, Молдова, Гърция и Израел.  Финалът беше доста оспорван, определен от съдии и треньори като „истински празник за феновете и познавачите на шинкиокушин карате. 
Треньорът на моят противник определи срещата като „най-висока проява на спортен дух, красива техника с майсторски изпълнения и сблъсък на физическа сила и издържливост показаха едни от най-големите таланти при юношите в родното карате“ 
След това дойде Европейското първенство,  за което се чувствах в перфектна форма , а и се бях се готвил усилено над 6 месеца. За съжаление контузия попречи на пътя ми към върха и се класирах на 3 място. 


- Безспорно най-отговорното ти състезание бе Евро’2019 в Чехия, където стана бронзов медалист. Можеше ли медалът да бъде с още по-голяма стойност и какво ти попречи за това?


- Както казах очаквах повече от Европейското първенство, поне участие на финал и съм сигурен, че ако не беше контузията бих участвал на него, тъй като противникът на полуфинала го бях бил вече миналата година.  За съжаление в четвъртфинала получих тежка травма на дясната ръка, след неправомерен удар от страна на противника. Това беше най-тежкото, че получих контузия след подобен удар. След срещата лекарската препоръка даже беше да не участвам в полуфинала. Въпреки всичко стиснах зъби и участвах там, и дори стигнах до края на срещата, където загубих след съдийско решение, което си беше справедливо.  

- Колко участници имаше в твоята категория на европейското?


- Нашата категория беше с най-много участници от цялото Европейско първенство – 16 каратисти, като бяхме разделени на 2 потока. 


- Колко срещи игра и коя беше най-трудната?


Изиграх общо 3 срещи – естествено най-трудната беше полуфиналът, който изиграх контузен. Първата среща я взех с вадзари – точка в редовното време. Втората среща я взех след единодушно съдийско решение в края, но половината среща я играх контузен и третата беше полуфиналът. 
Какво очакваш от 2020-та година?
Очаквам с нетърпение редовния сезон, тъй като тази година е моята година ще играя отново юноши до 18 години е ще се опитам да остана в същата категория до 70 килограма. Целта е ясна – участие на Европейско първенство, и стигане поне до финал, а там вече каквото съдбата реши, аз ще дам всичко от себе си, както го правя вече 9 години. 


Цифрите


Иван Иванов е седемкратен шампион на България от Национални първенства за деца, кадети и юноши:


2011 г. в Благоевград, възрастова група деца до 10 години
2014 г. в Димитровград, възрастова група деца до 12 години
2014 г. в Пловдив, възрастова група деца до 14 години
2015 г. в Пловдив, възрастова група деца до 14 години
2018 г. в София, възрастова група Юноши старша възраст до 18 години
2018 г. в Димитровград, възрастова група Кадети до 16 години
2019 г.в Хасково, възрастова група до 18 години 

Трикратен вицешампион на страна ни от Национални първенства за деца:


2012 г. в Пловдив, възрастова група деца до 12 години
2012 г. в  София, възрастова група деца до 10 години
2016 г. в Пловдив, възрастова група до 14 години
    
Бронзов медалист от Национални първенства за деца
2013 г. в Пловдив, възрастова група деца до 12 години

Участва в 11 Национални купи за деца, кадети и юноши – 5 пъти шампион и 4 пъти вицешампион:


1-во място, 2014г. – Национална купа Пазарджик, деца до 12 г.
1-во място, 2014г. – Национална купа Раднево, деца до 12 г.
1-во място, 2015г. – Купа България Русе, деца до 14 г.
1-во място, 2016г. – Купа „Асенова крепост“, деца до 14 г.
2-ро място, 2011г. – Купа България Русе
2-ро място, 2012г. – Купа България Русе
2-ро място, 2013г. – Купа България Русе
2-ро място, 2018 г. – Международна Купа Черно море, гр. Бургас
3-то място, 2011 г. – Национална Купа Пазарджик, деца до 12 г.
3-то място, 2017 г. – Международна Купа Черно море,Бургас
1-во място, 2019 г. – Международна купа „Черно море” в Бургас, юноши до 18 г., кат. 70 кг.

Шампион от Участие в международно първенство:


Шампион от „SWISS OPEN JUNIORS CUP’2015”
Шампион от „ROMANIAN INTERNATIONAL CUP’2018”

Бронзов медалист от  Европейското първенство в Будапеща’2018, Унгария в кат. 65 кг.:
Бронзов медалист от  Европейското първенство в Прага’2019, Чехия в кат. 70 кг.:

Носител е на 3 приза за най-техничен състезател:
•        2014 г. – Национална  Купа Раднево, деца до 12 г.
•        2016 г. – Национална Купа „Асенова крепост“, деца до 14 г.
•        2018 г. – Национално първенство за кадети и кадетки, гр. Димитровград

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?